latinica  ћирилица
28/06/2016 |  08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Све три агенције снизиле кредитни рејтинг Британије

Рејтинг агенција Фич снизила је данас суверени рејтинг Уједињеног Краљевства са "АА+" на "АА", поновивши оно што су прије ње већ учиниле кредитне агенције Стандард и Пур, те Мудис.

Ројтерс преноси да је Фич најавио и негативне изгледе, што би значило да би могла да и додатно смањи британски кредитни рејтинг.

Стандард и Пур снизила је кредитни рејтинг Уједињеног Краљевства с претходне највише оцјене "ААА" на нижу "АА", након што је на референдуму побиједила опција за излазак из Европске уније.

Стандард и Пур објашњава одлуку тиме што је гласање довело до мање предвидивог, стабилног и ефективног политичког оквира Уједињеног Краљевства.

Такође, додаје се да "АА" рејтинг има негативне изгледе, што значи да би могао опет да буде ревидиран на ниже.

У извјештају је наведено да изгледи рефлектују ризике по економију и јавне финансије, као и улогу британске фунте као међународне резервне валуте.

Наведени су и ризици по Устав и економски интегритет Уједињеног Краљевства, будући да је Шкотска одлучно гласала да остане у ЕУ, што би могло да подигне изгледе да се у том дијелу УК одржи још један референдум - о независности Шкотске.

Слично је прије два дана учинила и агенција Мудис, која је изгледе снизила са стабилних на негативне, уз очекивање да ће Велика Британија у овим околностима имати слабији економски раст.

У Мудису очекују негативне посљедице по британску економију, ако Влада не успије да испреговара трговински споразум који би имао врло сличне услове који и актуелни има.