latinica  ћирилица
28/06/2016 |  07:47 ⇒ 08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Британија добија нови референдум ако пристане да је ЕУ чува?

Британски министар здравља Џереми Хант тврди да би Велика Британија могла да одржи други референдум о чланству у Европској унији уколико постигне договор с ЕУ којим би дозволио потпуну контролу својих граница по питању миграната, наводи Ројтерс.
Брегзит - скидање заставе  (Фото:seligreporters.com) -
Брегзит - скидање заставе (Фото:seligreporters.com)

Ројтерс преноси да је Хант ово написао у писму које је јуче објавио британски дневни лист "Дејли телеграф".

Према Ханту, британски премијер који би на тој функцији наслиједио Дејвида Камерона требало би да добије шансу да преговара са Бриселом прије него што Британија преда обавјештење о напуштању ЕУ у року од двије године, како би се британској јавности понудио било какав договор о миграцији.

- Дакле, прије него што сат почне да откуцава, требало би да испреговарамо договор и понудимо га британском народу, било на референдуму или путем манифеста Конзервативне партије на новим парламентарним изборима - навео је Хант.

Ројтерс наводи да је уредник политичке рубрике магазина "Спектејтор" јуче на Твитеру написао да ће се Хант "врло вјероватно" кандидовати за насљедника Камерона на мјесту премијера.

"Скај њуз" је објавио, а Ројтерс пренио, да и британски министар за рад и пензије Стивен Креб разматра опцију да се кандидује за Камероновог насљедника на функцији предсједника владе Велике Британије.

Британска телевизија је, позивајући се на неименоване изворе, јавила да ће Креб и државни секретар за предузетништво Саџид Џавид, који су били за останак Британије у ЕУ, испитати расположење међу посланицима Конзервативне партије у парламенту о њиховој заједничкој кандидатури, при чему би Џавид требало да постане министар финансија.