latinica  ћирилица
25/06/2016 |  20:43 | Аутор: СРНА

Састали се Путин и Си Ђипинг: Смањити зависност од спољних фактора

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је у Пекингу да ће Русија и Кина проширити употребу националних валута у међусобним трансакцијама ради смањења зависности од спољних фактора.
Владимир Путин и Син Ђинпинг (Фото: Sputnik/Mikhail Klimentyev) -
Владимир Путин и Син Ђинпинг (Фото: Sputnik/Mikhail Klimentyev)

"Удио руске рубље у таквим плаћањима је три одсто, док је кинеског јуана много већи - девет одсто. Притом, посљедњи показатељи треба осјетно да порасту након отварања обрачунског центра за трансакције са јуаном у Русији", рекао је Путин на крају руско-кинеских разговора.

Након разговора потписан је пакет споразума који се тичу разних аспеката сарадње - од космоса и енергетике до туризма и испоруке жита Кини, јавио је "Спутњик".

Предсједник Русије је саопштио да је разговарао са кинеским колегом Си Ђипингом о заједничким напорима у борби против међународног тероризма, о Сирији и о нуклеарном проблему Сјеверне Кореје.

"Разговарали смо о посљедњим акцијама у рјешавању најважнијих свјетских и регионалних проблема, заједничким напорима у борби против међународног тероризма, јачању безбједности у Пацифичком региону, осигурању ненуклеарног статуса Корејског полуострва", рекао је Путин.

Он је навео да су међу заједничким спољнополитичким задацима помагање у рјешавању сиријске кризе и подршка миру и стабилности у Јужнокинеском мору и у Централној Азији.

Руски предсједник је саопштио да су се Москва и Пекинг договорили о сарадњи и по питању развоја нуклеарне енергије у трећим земљама.

Путин је нагласио да је Кина водећи трговински партнер Русије. У 2015. години трговински обрт двије земље износио је 63,5 милијарди долара. Позитивна динамика се може видјети и почетком 2016. године, навео је руски предсједник.

Према његовим ријечима, енергетика остаје локомотива пословне сарадње двије земље.

"Русија повећава обиме испорука преко руско-кинеског гасовода, наставља се реализација пројеката изградње рафинерије нафте `Тјанцзински`, строго и по плану се гради гасовод `Сила Сибира` који треба да проради пуном снагом 2020. године. У току је усаглашавање услова за испоруку руског гаса западном трасом у Кину", рекао је Путин.

Он је додао да кинески партнери повећавају своје учешће у "Јамалу", највећем руском пројекту за производњу течног гаса.

Русија и Кина ће до краја године усагласити и питања о изградњи брзе пруге Москва-Казањ, трансевропској магистрали која треба да унаприједи саобраћај на огромном континенту.

Кинески предсједник је позвао руског предсједника на самит Г20 који се на јесен одржава у Кини.