latinica  ћирилица
25/06/2016 |  20:42 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Андрићград- промовисан "Град за незбринуту дјецу" и "Европски изазови"

Роман "Град за незбринуту дјецу", аутора Драгана Тепавчевића, промовисан је у оквиру првог сајма књига који се одржава у Андрићграду.
Андрићград - Роман "Град за незбринуту дјецу" - Фото: СРНА
Андрићград - Роман "Град за незбринуту дјецу"Фото: СРНА

Тепавчевић је рекао да је роман добио другу награду на конкурсу "Златна сова" Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске, затим је добио награду за најпродаванији роман у 2015. години, а од Удружења књижевника добио је награду за најбољу књигу у 2015. години.

"Тема романа је трагање за идентитетом и нисам очекивао оволико интересовање", рекао је Тепавчевић и додао да је ова тема једна од популарнијих у посљедње вријеме.

Професор Филолошког факултета у Бањалуци Сања Мацура рекла је да је овај роман био једна врста литерарног изненађења јер је писан одличним стилом, јасно и динамично.

"Роман третира питање идентитета, питање могућности проналаска себе самог у ситуацији у којој не знамо којој вјероисповијести припадамо. Главни лик у роману је сироче Дамир Филиповић, који не зна ко је, студира у предратном Сарајеву, ради као конобар и кога рат затиче у Сарајеву", истакла је Мацура.

Она је додала да је друго питање које третира овај роман слика града прије рата, као и да роман третира и питање опроста.

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "ЕВРОПСКИ ИЗАЗОВИ" ГОРАНА МУТАБЏИЈЕ

У Андрићевом институту одржана је промоција књиге "Европски изазови" чији је аутор Горан Мутабџија.

"Књига покушава на савремен начин да појасни крупне процесе, прије свега друштвене, у савременом свијету, Европи, који имају велике реперкусије на нас", рекао је Мутабџија, чија је књига промовисана у оквиру првог Сајма књига у Андрићграду.

Он је навео да је посљедњих 30 година дошло до крупних друштвено-географских промјена које се виде, прије свега, у демографској, економској и еколошкој сфери.

"Друга важна димензија је економска неједнакост европског континента, из које проистиче економска и социјална различитост која урушава темеље европске идеје", додао је Мутабџија.

Он је истакао да је посебно важна трећа димензија, регија Западног Балкана, а то је политички конструкт који треба да објасни позицију земаља бивше Југославије, као и читаве регије.