latinica  ћирилица
25/06/2016 |  20:37 | Аутор: СРНА

Оштре реакције из Турске: Папина изјава одсликава "крсташки менталитет"

Замјеник турског премијера Нуретин Џаникли /Nurettin Canikli/ рекао је данас да је жалосно што је папа Фрањо покољ Јермена 1915. године у вријеме Отоманског царства назвао геноцидом додајући да то само одсликава папин "крсташки менталитет".
Папа Фрањо - Фото: АП
Папа ФрањоФото: АП

Упркос припремљеном говору током посјете Јеревану, папа је јуче употријебио ријеч "геноцид" да опише масовна убиства Јермена.

"Изјава папе је веома жалосна. Нажалост сада је могуће видјети све рефлексије и трагове крсташког менталитета у поступцима Ватикана и папе", рекао је Џаникли новинарима у граду Гиресун на Црном мору.

Он је рекао да папина изјава није исправна опсервација и не одсликава истину. "Цијели свијет то зна, као и сами Јермени", рекао је Џаникли, објавио је лист "Хуријет".

Јермени тврде да је око 1,5 милиона њихових сународника убијено у злочинима почињеним 1915. године у вријеме Отоманског царства.

Турска наводи да је број жртава знатно мањи и одбацује термин геноцид. Анкара указује да је и велики број турских цивила страдао у вријеме распада Отоманског царства.