latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:42 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Како ће се излаз Британије одразити на финансијску ситуацију у БиХ и Европи? (ВИДЕО)

Пут БиХ трасиран је ка ЕУ, без обзира на референдум у Британији, каже премијерка Српске Жељка Цвијановић. Јасно је, каже, да је након овога, европски пут за земље Балкана на чекању.

А прве посљедице по Европу већ су видљиве, падом фунте и евра, растом долара и швајцарског франка, цијене злата. Какве су посљедице по мале економије и тржиште попут нашег, али и европски пут БиХ?! 

Европски пут земаља из региона сада јесте на чекању, али ово је управо за нас велика прилика да одредимо приопритете и преговарачке позиције, оцјењује премијерка Српске.

"Ово је велика прилика да изградимо партнерство са Европом и дефинишемо своје ставове, не да нам, као до сада буду испостављани без икаквог претходног разговора. Дакле ја цијеним ово је за нас велика прилика да утврдимо своје приоритете", изјавила је данас Цвијановићева.

Изласком Британије из ЕУ извјесно је да је повјерење великих улагача пољиљано, кажу економисти. Ипак, сматрају, Европска унија неће изгубити стабилност, а БиХ је мала земља и мало тржиште, да би било ријечи о великим губицима.

"То ништа битно за БиХ неће промијенити. Биће једино скупљи увоз у доларима францима и другим валутама и што ће наши дужници у доларима и францима бити у тежој ситуацији", сматра економиста Зоран Павловић.

Аналитичари оцјењују и да растом долара расте и спољни дуг БиХ у овој валути. Од укупног спољног дуга БиХ, који је на крају прошле године износио 8,4 милијарде КМ, 7,5 одсто је у америчким доларима, док је 51,2 одсто дуга у еврима.

"Мало смо тржиште и робна размјена са Британијом је и до десет пута мања од оне са Њемачком или Италијом и своди се на свега 150 милиона марака годишње, наше резерве у фунтама су мале и те неће утицати на нашу трговачку позицију са ЕУ", сматра Радован Бајић,директор НЛБ Банке Бањалука.

"То значи да наше резерве нису велике и да до промјене курса неће доћи те да неће бити проблема у пословању комерцијалних банака као ни оних који имају потраживања у тој валути", рекао је Бајић за РТРС.

Фунта је након рефрендума на најнижем нивоу у односу на долар од 1985. године. Пао је и евро према долару за 3,3 одсто, што је његов највећи историјски пад у једном дану. Велики "играчи" на свјетском тржишту у играју на сигурно, злато, франак, долар, највећи су добитници након Брегзита.

Водеће британске банке изгубиле су трећину вриједности, глобалне акције краће су за двије милијарде долара. Иако резултати референдума највише штете британској економији јефтинија фунта подржава британски извоз.

"Ми са једне стране имамо да је фунта пала за 8% берзе за 16%, већ сада је то мање за неких 2% имамо ризик од инфлације, а то може да буде и добро, за извоз и смањењењ увоза и за повећање инфлације. Велика Британија као и ми има јако низак ниво инфлације" рекао ке Горан Николић, економиста Института за европске студије.

Биће ово ипак, сматра Николић, разуман "развод", јер ће превладати пословни интереси са обје стране Ламанша.

Од Британског ДА напуштању Европске уније, као земља са великим резервама злата профитирала је Русиија.

И то 2,46 милијарди долара у протекла 24 часа. Захваљујући Брегзиту, Русија је на златним резервама зарадила 3,7 милијарди долара. Ипак, удио фунте у девизним резервама Русије је исто тако велик, а њена вриједност пала је за више од 8%.