latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:36 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Финансијске посљедице због изласка Британије из ЕУ (ВИДЕО)

Какве су финансијске посљедице по Британију, након референдума говоре процјене Агенције за кредитни рејтинг "Мудис", која је снизила шансе за британски рејтинг са "стабилних" на "негативне".
Британија за излазак из ЕУ (фото: PA) -
Британија за излазак из ЕУ (фото: PA)

Упозорила је да ће Британија имати слабији привредни раст и да јој пријети "дужи период нестабилности".

 Тога је свјесно и више од милион Британаца, који су потписали онлајн петицију за поновни референдум о чланству у Европској унији. Због броја људи који су потписали петицију дошло је до блокаде сајта Доњег дома парламента на којем се налази документ, а званичници оцјењују да је заинтересованост грађана без преседана. 

Било која петиција коју потпише више од 100.000 људи мора бити разматрана у Парламенту. Аналитичари не вјерују да ће доћи до поновног гласања, али да ни то није искључено.

Роберто Мозахиоди, студент из Британије каже: "Европа за нас има симболичну вриједност уз коју смо одрасли. Добро, схватамо и оне који желе Брегзит. Али чињеница да су за излазак највише гласали пензионери и тако нама, млађима, одредили будућност, је заиста поражавајућа.”

Шефови дипломатија шест држава оснивача ЕУ поручили су, послије састанка у Берлину, да Британија што прије треба да почне процедуру изласка из Уније, а Француска затражила да нови британски премијер хитно преузме дужност.

Франк Валтер Штајмајер, њемачки министар спољних послова изјавио је том приликом: "Нисмо дошли до свих одговора, али слушамо једни друге. То значи да смо свјесни очекивања влада земаља чланица ЕУ и њихових, односно наших становника. Видјећемо шта ћемо научити из овог референдума.”

Највиши британски представник у Европској комисији, европски комесар за финансије Џонатан Хил најавио је оставку, а Шкотска Влада поновни референдум за независност од Британије, за што им је потребан нови закон.

"Други референдум о независности Шкотске је сигурно опција која треба да буде на столу и она то већ јесте", рекла је Никола Страџен, премијерка Шкотске.

Премијерка Шкотске затражила је хитне разговоре са Бриселом. Шкотска је на референдуму 23. јуна гласала са 62 одсто за останак, у односу на 38 одсто за излазак из ЕУ, што је супротно резултатима референдума у остатку Британије.

Тај резултат Влада Шкотске види као оправдање за ново гласање о независности од Британије. На гласању 2014. године, Шкоти су одбацили независност од Британије у омјеру 55, на према 45 одсто.