latinica  ћирилица
25/06/2016 |  17:53 | Аутор: БЕТА

Мудис "скресао" кредитни рејтинг Британије

Америчка бонитетска кућа Мудис промијенила је изгледе за кредитни рејтинг Велике Британије из "стабилних" у "негативне".
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Агенција је донијела ову одлуку, због, како је навела, очекивања да ће се продужити период неизвјесности у погледу будућности те земље.

Та неизвјесност би могла да негативно утиче на привредни раст те земље, и могло би да дође до смањења садашњег кредитног рејтинга "Аа1".

У саопштењу се наводи да је непредвидивост британског одлучивања урачуната у ту процјену, као и вјероватноћа нижег економског раста који ће, по оцјени Мудиса, надмашити уштеду којој се Велика Британија нада због неплаћања доприноса у буџет ЕУ. "Дугорочно, ако Велика Британије не буде могла да обезбиједи повољан трговински аранжман с ЕУ и другим земљама, изгледи за раст биће материјално слабији него што се сада очекује", наводи се у ноти.

Британце су недјељама упозоравали да би гласање за излазак из ЕУ могло да донесе економске тешкоће, и сада ће се видјети у којој размери ће бити те тешкоће.

Британски финансијски званичници увјеравају грађане, фирме и инвеститоре да могу да ограниче негативне посљедице Брегзита, које су биле предвиђане.

Британска фунта је јуче, дан послије рефренедума, пала на најнижи ниво за 30 година, дионице у највећим британским банкама и грађевинским фирмама имале су двоцифрен губитак на берзама, док економисти предвиђају да ће земља ући у рецесију.

Друга америчка рејтинг агенција, Стандард и Пурс, разматра могућност смањења рејтинга Велике Британије због несигурности у стање послије гласања за излазак из ЕУ.

Нижи рејтинг би за владу значио веће трошкове зајмова и дугорочно мање новца за школе, болнице и путеве.