latinica  ћирилица
25/06/2016 |  17:24 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Мухика допутовао у Србију, посјетио и Дрвенград (ФОТО и ВИДЕО)

Научним скупом о Петру Кочићу, промоцијама романа "Град за незбринуту дјецу" Драгана Тепавчевића и књиге "Европски изазови" Горана Мутабџије, у Андрићграду је почео Сајам књиге, у организацији Андрићевог института и Београдског сајма.
Мухика са Кустурицом и Вучићем - Фото: РТРС
Мухика са Кустурицом и ВучићемФото: РТРС

Сајам ће 27. јуна званично отворити предсједник Српске Милорад Додик, директор Андрићевог института Емир Кустурица и бивши уругвајски предсједник Хосе Мухика.

Омиљен широм свијета због своје скромности, пред одлазак у Андрићград, Хосе Мухика са Емиром Кустурицом био је гост премијера Александра Вучића. . 

Свијет га од миља зове Пепе, сународници су га називали предсједником сиромахом, прославио се са својом старом “бубом”, а данас је стигао у Србију. Хосе Мухика, бивши предсједник Уругваја, састао се са премијером Србије пред свечано отварање првог Сајма књига у Андрићграду.

Све што чујемо од њега је заправо говор искуства и памети, и оно што је он учинио у свом животу и начин на који је примјенио социјалне обрасце. То је нешто што нико у свијету није урадио", каже Емир Кустурица, режисер и директор Андрићевог института.

Бивши предсједник Уругваја који је остао упамћен по скромности, љевичарским идејама и чињеници да је 90 одсто предсједничке плате давао сиромашним у Уругвају, посебан је гост за организаторе у Андрићграду.

"Врло је важно да он симболички дјелује. Он је дошао у нашу земљу, и врло је важно да се о њему прича и да се из његовог искуства и на основу његовог симболичког значења примјене нека искуства која су могућа", додао је Кустурица.

Уругвај је земља почасни гост Сајма књиге, који ће у Андрићграду за 40 излагача из региона званично бити отворен уочи Видовдана. 

Мухика посјетио Дрвенград

Бивши предсједник Уругваја Хозе Мухика стигао је данас поподне на Мећавник, у госте српском редитељу Емиру Кустурици, гдје је дочекан погачом, сољу и медовачом.

Бивши предсједник Уругваја који је остао упамћен по скромности, љевичарским идејама и чињеници да је 90 одсто предсједничке плате давао сиромашним у Уругвају, прошетао је улицама Дрвенграда, најприје Улицом Матије Бећковића, онда преко Трга Новака Ђоковића...

Мухика ће наредних дана бити гост Андрићграда гдје ће у понедјељак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и редитељем Емиром Кустурицом отворити Сајам књига.