latinica  ћирилица
25/06/2016 |  15:51 ⇒ 17:20 | Аутор: Агенције

Оснивачи ЕУ: Британија одмах да изађе!

Шефови дипломатија шест држава оснивача ЕУ поручили су послије састанка у Берлину да Британија што прије треба да почне процедуру изласка из ЕУ.
Оснивачи ЕУ (Фото: epa/Kay Nietfeld) -
Оснивачи ЕУ (Фото: epa/Kay Nietfeld)

Наводи се да је то неопходно како Унија не би била држана у стању "лимба," а Француска је затражила да нови британски премијер хитно преузме дужност.

Министри спољних послова Њемачке, Француске, Холандије, Италије, Белгије и Луксембурга сагласни су да Лондон не смије да одлаже комплексну процедуру изласка из Уније, рекао је домаћин скупа, њемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер.

"Заједнички саопштавамо да процес мора почети што је прије могуће како не би завршили у продуженом периоду лимба умјесто да се усредсредимо на будућност Европе и радимо на њој," рекао је Штајнмајер, преноси АФП.

"Британија мора хитно да активира члан 50 Лисабонског споразума који омогућава да почну преговори о изласку из ЕУ", изјавио је француски министар спољних послова Жан Марк Еро послије састанка.

"Не би било прихватљиво да Бриранија игра мачке и миша", рекао је он новинарима. "Наравно треба да буде именован нови британски премијер и за то ће вјероватно бити потребно неколико дана, али ово је хитно," рекао је Еро.

Он је истакао да је у интерсеу Британије и Европљана да се избјегне период неизвјесности који би имао финансијске посљедице и који би могао имати и економске и политичке последице, пренио је Ројтерс.

Белгијски министар спољних послова Дидије Рејнолдс је рекао да Европа мора да пружи одговоре на питања имиграције, безбједности и посла, а његов холандски колега Берт Кендрс истакао је да Европа не може да прихвати политички вакум.

"Не можемо се понашати као да је све по старом" рекао је он. Вријеме је изузетно важно, истакнуто је након састанка ком су присуствовали и шефови дипломатија Италије и Луксембурга Паоло Ђентилони Луксембурга Жан Аселборн.

"Разумијемо и поштујемо резултат референдума и разумијемо да је Британија сада сконцентрисана на себе. Али Лондон нема одговорност само према Британији. Сада се и нама мора омогућити да се усредсредимо на будућност Европе а то значи да послије одлуке Британије мора почети процес њеног изласка," рекао је Штајнмајер окружен министрима, наводи Ројтерс.