latinica  ћирилица
25/06/2016 |  14:12 | Аутор: СРНА

Успјешно изведен "Видовдански успон на Маглић"

Чланови више планинарских друштава из БиХ, Србије и Црне Горе успјешно су се данас попели на највиши врх Српске и БиХ - Маглић, висок 2.386 метара изнад мора.
Видовдански успон на Маглић - Фото: СРНА
Видовдански успон на МаглићФото: СРНА

Секретар фочанског Планинарског друштва "Зеленгора" Дејан Лучић рекао је Срни да у оквиру традиционалне акције "Видовдански успон на Маглић" у подножју ове планине на Трновачком језеру од јуче борави око 300 планинара, међу којима има страних туриста.

Њих стотину се, каже, одважило за поход на врх.

"Једна група планинара пела се са Трновачког језера, које се налази на црногорској страни Маглића, а друга са Пријевора, стазом која је доста захтјевнија и тежа. Планинари су кренули око 7.00 часова ујутро, а на врх су стигли око 11.00 часова", рекао је Лучић.

Он је додао да је успон протекао без тешкоћа, те да је учеснике акције послужило лијепо вријеме, али да их је у Црној Гори дочекало непријатно изненађење у виду плаћања додатних такси.

"Црногорци су на Трновачком језеру за ложење ватре наплаћивали пет евра, поред уласка који се плаћа један евро и ноћења које кошта евро и по", рекао је Лучић.

Акција "Видовдански успон на Маглић", чији је организатор Планинарски савез Републике Српске, завршава се сутра повратком планинара са Трновачког језера.