latinica  ћирилица
25/06/2016 |  10:49 ⇒ 10:58 | Аутор: РТС

Михајловићева и Мали обишли српску цркву у Њујорку

Министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и градоначелник Беоргада Синиша Мали обишли су остатке српске православне цркве у Њујорку, која је изгорјела на Усркс.
Синиша Мали и Михајловићева обишли изгорјелу цркву у Њујорку (Фото: Promo) -
Синиша Мали и Михајловићева обишли изгорјелу цркву у Њујорку (Фото: Promo)

Том приликом, Михајловићева је рекла да Влада Србије жели да помогне обнову Саборне цркве Светог Саве, те да је прво потребан договор са градом Њујорком око тога да ли ће се вршити рестаурација или ће се градити нова црква.

Синиша Мали и Зорана Михајловић обишли цркву Светог Саве у Њујорку која је изгорела на Ускрс
"Свакако нећемо дозвилити да остану рушевине. Стало нам је да се то уради и зато смо данас овде, да видимо који су нам наредни кораци", рекла је Михајловићева.

Према њеним ријечима, министарство је спремно да заједно са српским грађевинским компанијама и архитектама максимално помогне да се пројекти направе што прије и да након тога почне са градњом.

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је цркву и сам посјећивао док је живио у Њујорку, додавши да она много значи свим нашим људима који живе у том граду, те да је зато важно да црква поврати некадашњи сјај и врати се што прије у функцију.

Додао је да ће Београд, са Владом Србије, пружити сву потребну помоћ, било приликом израде пројеката или донирања средстава.

"Шта год треба, урадићемо да би се црква што прије опоравила и вратила у пређашње стање", рекао је Мали.

Старјешина цркве Светог Саве, протојереј Ђокан Мајсторовић захвалио је на посјети и рекао да се нада да ће црква бити што прије обновљена и да ће моћи поново да отвори своја врата.

Саборни храм Светог Саве у Њујорку изгорио је у пожару који је избио за вријеме ускршњих празника.