latinica  ћирилица
25/06/2016 |  08:42 ⇒ 16:29 | Аутор: Агенције

Петиција за нови референдум у В.Британији пред посланицима 28. јуна

Доњи дом британског парламента расправљаће наредне седмице о петицији за одржавање другог референдума о чланству Британије у ЕУ, јављају локални медији.

Лист "Метро" објавио је да ће доњи Дом расправљати о петицији на засједању 28. јуна.

Петиција, која је покренута одмах након објављивања резултата референдума о чланству Британије у ЕУ, прикупила је до сада скоро 1,5 милиона потписа.

​У петицији се позива британска Влада да одржи још један референдум о чланству у блоку користећи пропис према којем је могуће поново поставити питање пред јавност ако ниједна од страна није освојила више од 60 одсто гласова и ако је одзив био мањи од 75 одсто.

На референдуму по питању изласка Велике Британије из ЕУ побиједиле су присталице “брегзита“. Отказ од чланства у редовима ЕУ подржало је 51,9 одсто гласова.

ШТАЈНМАЈЕР: НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ДЕПРЕСИЈУ ИЛИ ПАРАЛИЗУ

Дипломате шест земаља оснивача ЕУ састају се данас у Берлину након што су Британци одлучили на референдуму да напусте европски блок.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер рекао је пред почетак састанка да ЕУ не смије да падне у депресију или да се парализује након што су Британци одлучили да напусте блок.

Он је рекао да је од суштинске важности да се гласање види као "позив на буђење".

"Шок гласања још је присутан, али потребни у разговори", рекао је он, пренио је АП.

Штајнмајер се састаје са колегама из Француске, Холандије, Италије, Белгије и Луксембурга у вили Борсиг у предграђу Берлина.

Он је рекао да је вријеме да се чланице међусобно саслушају и да се утврди стратегија за будућност ЕУ.

Према његовим ријечима, политичари ЕУ треба да чују шта су очекивања народа.

Као неке од проблема са којима земље ЕУ суочавају он је навео високу стопу незапослености на југу Европе, као и безбједносне забринутости након терористичких напада у Француској и Белгији.

Штајнмајер је додао да, упркос ситуацији, није тренутак да се доносе исхитрене одлуке, те да је данашњи састанак само један у низу разговора након референдума у Британији и не треба га посматрати као "ексклузивни формат".