latinica  ћирилица
24/06/2016 |  22:15 ⇒ 25/06/2016 | 09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин допутовао у посјету Кини

Руски предсједник Владимир Путин стигао је данас у званичну посјету Кини, а на аеродрому у Пекингу дочекао га је кинески министар спољних послова Ванг Ји.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Mikhail Klementiev) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Mikhail Klementiev)

Како преноси Тас, Путин би сутра требало да води разговоре са кинеским лидерима о широком спектру питања, билатералних и међународних, укључујући ситуацију у Сирији, на Корејском полуострву и у Авганистану.

Путин је у Пекинг стигао из Ташкента, престонице Узбекистана, гдје је одржан самит Организације за Шангајску сарадњу. На маргинама те конференције, Путин се срео са кинеским предсједником Си Ђинпингом, наводи Тас.

Кремљ се нада да ће посјета руског лидера Кини бити садржајна и продуктивна, а двије стране планирају да потпишу више десетина споразума.

Како је раније саопштено, Москва је припремила више од 50 споразума, који би могли бити потписани током Путинове посјете, али према ријечима помоћника руског предсједника Јурија Ушакова не би требало очекивати "некакве епохалне одлуке", преноси Спутњик.

Фокус посјете ће бити покретање заједничких пројеката у области инвестиција, развоја пољопривреде и транспортне инфраструктуре, сарадње у области економије, трговине, енергетике, атомске енергије, ваздухопловне и ракетно-космичке индустрије.

Планирано је потписивање међувладиног споразума, који ће покренути програм заједничког развоја и изградње широкотрупног авиона и тешког цивилног хеликоптера.

Очекује се да ће лидери двије земље дати и званично старт преговорима за припрему споразума између интеграционих пројеката - Евроазијског економског савеза и економског појаса "Пут свиле".

Путин је недавно на Петербуршком међународном економском форуму изјавио да ће Кина учествовати у стварању новог трговинско-економског партнерства у Евроазији.

Путин и Си Ђинпинг ће такође размотрити и бројна регионална и међународна питања, о којима Москва и Пекинг имају углавном исте или сличне ставове, наводи Спутњик.

Један од највећих билатералних пројеката Москве и Пекинга остаје градња гасовода "Снага Сибира", по којем ће Русија испоручивати Кини до 38 милијарди кубних метара гаса годишње, а у току су и преговори о изградњи западног крака - "Снага Сибира 2", преко Алтаја.

Осим тога, у мају је кинеска страна изразила спремност да инвестира у пројекат брзих пруга Москва-Казањ, па се очекује потписивање и тог споразума. На одређеним дијеловима те пруге возови ће развијати брзину и до 400 километара на час.

Путин је у Пекинг отпутовао са великом делегацијом руских министара и бизнисмена.