latinica  ћирилица
24/06/2016 |  20:25 ⇒ 25/06/2016 | 10:15 | Аутор: sputniknews.com

Берлин припремио "план Б" за асоцијативни споразум с Британијом

У Берлину је припремљен “план Б“ о могућности асоцијативног споразума Велике Британије и Европске уније, саопштила је на конференцији за новинаре у Берлину први замјеник министра за економски развој Русије Алексеј Лихачов.

Он је учествовао у засједању Руско-њемачке радне групе за стратешку сарадњу у области економије и финансија, која је одржана у Берлину први пут после трогодишње паузе, као и на другом засједању бизнис-платформе, чија је тема била “Сарадња Европске уније и Евроазијске економске уније: практични кораци у зближавању“.

“Овде у Берлину припремљен је такозваниплан Б о могућности асоцијативног споразума Велике Британије и ЕУ, споразума који закључују земље типа Украјине и Молдавије с Европском унијом“, рекао је Лихачов.


Он је додао да “за сада нису јасне све могуће посљедице такозваног брегзита не само из угла геополитике него и из угла формирања европског буџета и расподеле меијста у Европском парламенту, као и из угла трговине на европском континенту“.

Руско-њемачка радна група за стратешку сарадњу основана је 2000. године на иницијативу тадашњег њемачког канцелара Герхарда Шредера и предсједника Русије Владимира Путина.

Стратешка радна група претходни пут се састала у јуну 2013. Одлука о обнављању дјелатности радне групе, без обзира на санкције ЕУ Русији, донесена је током састанка министра за економски развој Русије Алексеја Уљукајева и вицеканцелара Њемачке, министра економије и енергетике Зигмара Габријела у фебруару 2016. године у Берлину.