latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:26 | Аутор: СРНА

Присталице независности Каталоније желе нови референдум

Присталице независности Каталоније сматрају да "Брексит" и могућност одржавања новог референдума о самоопредјељењу Шкотске представљају добре аргументе за остварење њихових циљева због чега су затражили поновно одржавање референдума у том региону на сјевероистоку Шпаније

"Док се Шкотска припрема за расправу са Бриселом о одржавању другог референдума, без страха можемо да кажемо да је дошло вријеме и за наш референдум", објавио је на "твитеру" предсједник Каталонске националне скупштине Јорди Санчез.

Каталонски предсједник Карлес Пуџдемон је изјавио да је у Британији "побиједила демократија јер је британски народ добио могућност да гласа".Каталонски предсједник Карлес Пуџдемон је изјавио да је у Британији "побиједила демократија

"Послије избора желимо да чујемо приједлог будуће шпанске владе о организовању референдума у Каталонији. Слушаћемо приједлоге, али од референдума не одустајемо", рекао је Пуџдемон.

Конзервативна Народна странка која је на власти у Мадриду, сматра да би по питању самоопредјељења требало консултовати не само Каталонију, него и цијелу Шпанију, док Пуџдемон истиче да је Британија сама донијела одлуку о изласку из ЕУ, без гласања осталих чланица Уније.

Љевичарски политичар Габриел Руфан је истакао да би волио да Каталонија има политичара попут британског премијера Дејвида Камерона који је два пута позивао грађане на биралишта.

У Шпанији се 26. јуна одржавају нови парламентарни избори зато што четири водеће партије нису успјеле да формирају владу након децембарских избора.

Поборници каталонске независности већ неколико година захтијевају одржавање референдума попут оног који је у септембру 2014. године одржан у Шкотској, када је 55 одсто бирача гласало против независности.