latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:21 | Аутор: СРНА

НБС: Стабилност финансијског система Србије неће бити угрожена

Народна банка Србије оцијенила је да и поред великих турбуленција на свјетским финансијским тржиштима које су изазване одлуком грађана Велике Британије да изађу из ЕУ, стабилност домаћег финансијског система неће бити угрожена."
Народна банка Србије   (Фото:nspo.rs) -
Народна банка Србије (Фото:nspo.rs)

НБС и Влада имају на располагању све потребне мере којима могу ефикасно да одговоре на изазове са којима се може суочити наша економија", наведено је у саопштењу НБС.

Наглашено је да у прилог домаћој финансијској стабилности говоре све бољи макроекономски показатељи Србије и очекивања да ће Србија и у наредном периоду наставити са смањењем унутрашње и спољне неравнотеже.

"Јутрошње турбуленције на светским тржиштима осетиле су се и на домаћем девизном тржишту. НБС је предузела адекватне и правовремене активности како би одржала стабилност финансијског система. Након почетних притисака, тржиште је врло брзо `умирено`", појашњено је из НСБ.

Оцијењено је да, узевши у обзир ниску повезаност Србије са финансијским токовима у Великој Британији, није нереално очекивати да би утицај на домаће финансијско тржиште могао да буде знатно мањи него што је то случај у другим земљама у развоју.

"Свесни смо да ће процес изласка Велике Британије из ЕУ имати дугорочније ефекте и да ће са собом носити појачану неизвесност. Исто тако, јасно је да је почетна реакција тржишних учесника била пренаглашена и да се може очекивати постепено смиривање ситуације. НСБ наставља да прати кретања на светском и домаћем финансијском тржишту, како би правовремено реаговала на евентуалне негативне утицаје", наведено је у саопштењу.