latinica  ћирилица
24/06/2016 |  16:23 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Ако се социјални партнери не договоре, Влада усваја одлуку (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојиће одлуку о Општем колективном уговору у складу са Законом о раду, ако не буде постигнут договор социјалних партнера до 30. јуна.
Општи колективни уговор - Фото: РТРС
Општи колективни уговорФото: РТРС

Из Савеза синдиката поручују да у Општем колективном уговору не смију бити умањена права радника. Послодавци сматрају да до сада социјални партнери нису показали спремност за компромис. Почетком сљедеће седмице социјални партнери поново би требало да сједну за преговарачки сто. 

Влада Српске више не жели да чека - уколико не буде постигнут договор социјалних партнера сама ће усвојити одлуку о општем колективном уговору. Према одредбама Закона о раду, Влада може донијети одлуку о наведеном акту која би била валидна све док се не постигне договор социјалних партнера.

-  Уколико Влада буде морала на крају да подвуче црту и доноси одређена рјешења, ми од тога не можемо побјећи, ми смо између осталог себе и ставили и позиционирали на тај начин, за разлику како то предвиђа нпр. федерални закон, да не бјежимо од те врсте одговорности, да не препуштамо ствари само послодавцима и синдикату - каже премијерка Српске Жељка Цвијановић.

– Ако процијене да треба ићи у потписивање општег уговора уз одређене компромисе, близу смо рјешења, али ако не процијене, онда ће се остати на истим позицијама које ће бити премошћене одлуком Владе - каже министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Права радника не смију бити умањена у општем колективном уговору, кажу у Савезу синдиката. Поједине одредбе општег колективног уговора у досадашњим разговорима социјалних партнера су усаглашене, али се не тичу материјалног давања.

- Нема промијене износа минулог рада, не 0,3 одсто него 0,5 јер просто је Закон о раду рекао 0,3. Ако неким другим актом није другачије ријешено. Дакле 0,5 за сваку годину стажа - каже предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић.

А сагласности социјалних партнера до сада није било и око прековременог рада, рада на државне празнике, као и годишњих одмора.

- Није постигнута сагласнот везано за увећање годишњег одмора. Унија удружења послодаваца Републике Српске сматра да увећање треба да буде на сваких 5 година један радни дан - каже Саша Аћић, предсједник Уније.

У понедјељак или уторак очекује се састанак социјалних партнера, како би се видјело да ли се ставови могу приближити, а општи колективни уговор напокон потписан.