latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:34 ⇒ 17:15 | Аутор: РТРС

Семберија: Невријеме нанијело штету поврћу, воћу и житарицама (ВИДЕО)

Невријеме које је јуче у послијеподневним часовима захватило Семберију нанијело је штету на поврћу и воћу, као и на житарицама.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Противградна заштита Републике Српске јуче је имала најинтензивнији дан у овој сезони. Са 49 противградних станица у 15 општина испаљено је 107 ракета. Штете им нису пријављене. 

Киша, праћена градом за свега двадесетак минута опустошила је поља у Доњим Загонима. Усјеви уништени, а земља забетонирана. Пољопривредници обилазе њиве у невјерици. Нису осигурани па ове године не могу да рачунају на добит.

- Имао сам воћа једно десет дулума отприлике, хектар како се каже и то је све побијено сто посто - каже пољопривредник Милисав Петровић.

Градоносни облак дошао је преко Дрине од Лознице и направио хаос. Од шљиве се очекивао максималан род, а остаће 20 одсто.

- Отишла и шљива, кукуруз, паприка и парадјз, апсолутно све је отишло и што је остало то ће да отпадне, свака је шљива ударена - каже Петровић.

Драган Мацура, руководилац Регионалног противградног центра у Тополи каже да је у Бијељини, од укупно 24 станице дејствовало 18, да је испаљено 28 ракета.

- Систем је прилично био заузет, прилично су били интентзивни ти развоји и облаци али нормално смо дочекали то невријеме - каже Мацура.

У минусу је и Пољопривредно добро Семберија. Ових дана требало је да почне жетва уљане репице, међутим на 30 хектара у Загонима потрошиће узалуд гориво јер је штета је сто одсто.