latinica  ћирилица
24/06/2016 |  14:21 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Мишић: Права радника не смију бити умањена

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас да у општем колективном уговору о коме преговарају социјални партнери у Српској не смију бити умањена права радника.
Синдикат РС - Мишић - прес - Фото: РТРС
Синдикат РС - Мишић - пресФото: РТРС

"Нећемо у преговорима са социјалним партнерима дати пристанак на промјене износа минулог рада од 0,5 одсто за сваку годину стажа", рекла је новинарима Мишићева, након сједнице Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске на којој је било ријечи о општем колективном уговору.

Он је истакла да би општи колективни уговор требало да се односи на све раднике и послодавце.

"Неке одредбе општег колективног уговора су усаглашене, али се не тичу конкретног материјалног давања. Сада преговарамо о материјалним давањима јер ниједан члан овог уговора који се односи на давање новца нисмо ријешили", додала је Мишићева.

Она је поновила да Закон о раду није добро рјешење и не може одговорити потребама радника и послодаваца.

"Више од 10.000 радних мјеста се крије у прековременом раду, који мора бити 50 одсто више плаћен. Када је ријеч о годишњим одморима, наш став је да би ово питање требало да буде ријешено као до сада", додала је Мишићева.

Она је напоменула да Влада Српске није арбитар у преговорима о општем колективном уговору, него један од три равноправна социјална партнера.

"Састанак социјалних партнера биће одржан када одлучи Влада Српске. Биће разговора и о најнижим платама, а наш захтјев биће да буду повишене", закључила је Мишићева.