latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:19 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Владушић: Излазак Британије из ЕУ - додатни удар на посусталу економију

Референдумска одлука Британаца да напусте ЕУ лош је тренутак за овакве и сличне потезе који ће сигурно додатно уздрмати већ посусталу економију ЕУ, али и Велике Британије, оцијенио је у изјави декан Економског факултета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић.
Љубиша Владушић - Фото: СРНА
Љубиша ВладушићФото: СРНА

"Због одлуке Британаца да напусте Европску унију, многе ствари у Унији биће сутра другачије него што су биле до сада, тим прије јер је ЕУ са Уједињеним Краљевством имала јаче тржише и јачу економију, што је предуслов стабилности и јаке валуте евра. Иако Велика Британија није била у европској монетарној унији, њена економија јесте", истакао је Владушић.

С обзиром на то да је ЕУ већ суочена са сличним потезима у вези са изласком из Уније које најављују Холандија и Шкотска, он мисли да ће сада бити појачани ризици стабилности.

"Ако то пређе у домино-ефекат, то би било катастрофално. Рефлексије које ће услиједити на земље Балкана и БиХ, могу бити и политичке и економске и монетарне, јер је наше окружење разноврсно. Хрватска је у ЕУ, Србија на путу ка ЕУ, а БиХ гради свој кандидатски статус", каже Владушић.

Сигурно је, сматра он, да ће реперкусије које се десе на економије земаља ЕУ значајно утицати и на економију БиХ, јер су спољнотрговински односи БиХ у 90 одсто случајева наслоњени на ЕУ.

"У том контексту, сецесионистички потези оставиће трага и на политичку стабилност Балкана", упозорава декан Економског факултета на Палама.

Владушић подсјећа да се монетарни систем БиХ заснива на "каренси борду", њена монетарна политика је у великој зависности од монетарне политике Централе европске банке и сигурно је да је за БиХ важна стабилност евра, валуте која је покриће за КМ.

Према његовој процјени, могуће је да дође и до монетарне и фискалне нестабилности, па и инфлације и у региону и у БиХ.