latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:12 | Аутор: СРНА

Звиздић: Изласком Британије из ЕУ ништа неће бити исто

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да сматра да изласком Велике Британије из ЕУ ништа неће бити исто, али исто тако Велика Британија је на геополитичком плану и у економском смислу једна од најважнијих држава свијета.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Звиздић је оцијенио да је Велика Британија била и остаје велики пријатељ БиХ.

"То је држава која је са Њемачком отворила нову енергију према БиХ. Не губимо искреног пријатеља, великог лобисту за европски пут БиХ који разумије односе и процесе на Балкану, која ће наставит да ђелује на том правцу", рекао је Звиздић.

Према његовим ријечима, излазак Велике Британије из ЕУ ће покренути бројна питања, а посебно ће гласнији бити еуроскептици.

"Многи ће питати зашто неке земље желе ући у ЕУ ако је једна снажна земља изашла. Зато што 80 одсто грађана БиХ жели у ЕУ и у једну од најстабилних организација свијета", рекао је Звиздић за Н1.

Он је потврдио да приоритети БиХ остају исти, а то значи улазак у ЕУ.

"Ово неће значајно успорити процес БиХ на путу ка ЕУ. Треба провести доста процедура да се уђе у ЕУ, али исто тако је потребно времена за излазак из ЕУ. Напомињем, изгубили смо конкретан глас, али не и пријатеља који ће снажно лобирати за европски пут БиХ", рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Звиздић сматра да, ипак, неће доћи до проблема на простору Велике Британије или било каквог распада Европске уније.

"ЕУ је породица успјешних и задовољних чланица, велико економско тржиште које омогућава велике напретке. Послије овога ствари ће се веома брзо вратити у нормалу", сматра он.