latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:06 | Аутор: СРНА

Министарство: Нема сегрегације и дискриминације у образовању

Министарство просвјете и културе Републике Српске саопштило је данас да нема сегрегације и дискриминације у образовном процесу у Српској.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су непримјерене и нетачне тврдње потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића да ученици бошњачке националности немају једнаке могућности у образовном систему Српске.

Министарство просвјете и културе истиче да поштује Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и да не умањује ниједном народу право на језик.

"Оштро осуђујемо Салкићеве изјаве и пријетње тужбама директорима школа у Републици Српској, само зато што раде у складу са Уставом, законима и наставним планом и програмом Српске", додаје се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Уставни суд БиХ, рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана седам става један Устава Републике Српске у дијелу који гласи – језик бошњачког народа, утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ, па је нејасно каквим казнама пријети Салкић због непровођења одлуке Уставног суда БиХ.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске подсјећају да се у Српској у 21 школи изучава национална група предмета по неком од наставних планова и програма из Федерације БиХ /ФБиХ/ и користе уџбеници према том наставном плану и програму, које за ученике првог и другог разреда финансира Влада Републике Српске.

"Националну групу предмета у школској 2015/2016. години изучавало је 2.437 ученика бошњачке националности, а исламску вјеронауку 5.877 ученика. Влада Републике Српске финансира и превоз свих ученика, усаглашен је национални састав школских одбора, а наставници могу равноправно конкурисати за рад у школама, без обзира на националност", наводе из Министарства просвјете и културе.

У ФБиХ изучавање националне групе предмета за дјецу српске националности реализује се само у Грахову и дјелимично у Дрвару, те на својеврстан начин у Петровцу, гдје сви ученици заједно слушају наставу, а на крају школске године им се у књижице уписује језик према жељи.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске није ни на који начин искључило несрпску дјецу из образовног система, напротив Законом о основном образовању и васпитању и подзаконским актима у овој области омогућена су једнака права на образовање свој дјеци у Српској", додаје се у саопштењу.