latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:55 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Мостар: Малољетнику седам година затвора за убиство суграђанина

Кантонални суд у Мостару осудио је малољетника М.Т. (17) на седам година затвора за убиство Ђанија Балића (22) 19. Децембра 2015. године у Мостару.
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Ријеч је о другостепеној пресуди за овај случај која је донесена на основу жалби на ранију пресуду Општинског суда Мостара, који је М.Т. осудио на девет година затвора.

У образложењу другостепене пресуде наведено је како се може очекивати постизање сврхе кажњавања и казном малољетничког затвора у краћем трајању, јер се, када је ријеч о специјалној превенцији, треба имати у виду да се ради о малољетнику који до сада није осуђиван.

Малољетни М. Т. Балићу је кобног дана око 18 сати ножем у предјелу леђа нанио две убодне ране. Од посљедица рањавања Балић је истог дана преминуо у мостарској болници.

Тог дана, група младића, међу којима је био Балићев млађи брат, састала се са М.Т. како би се измирили и разријешили раније несугласице. На позив млађег Балића, дошао је и Ђани, који је пришао малољетном М.Т. и његовом старијем брату те им поручио да иду с тог мјеста. Малољетник га је потом више пута ударио ножем у предјелу леђа, задавши му ране усљед којих је убрзо преминуо.

У породици Балић огорчени су другостепеном пресудом. Истичу како "убица више није важан, јер су и њему и свим осталим монструмима оваквом пресудом дали вјетар у леђа“.

- Што рећи на ову срамоту од пресуде? Како остати хладне главе и рећи било шта смислено, јер се сваке секунде питам ко је човјек који је могао изрећи ту пресуду. Зар можемо користити ријеч “правда“ и “задовољење правде“ када узмемо у обзир да ће убица, када изађе, имати онолико година колико је имао мој Ђани када је отишао под земљу - казала је Алиса, сестра убијеног Ђанија, додавши да је ова пресуда срамота правосуђа и срамота за све оне који обављају функције судија.

Извор: Pogled.ba