latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:27 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Савановић: Ако се социјални партнери не договоре, Влада усваја одлуку

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће Влада усвојити одлуку о општем колективном уговору уколико не буде постигнут договор социјалних партнера.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је рекао да се у процесу преговора о општем колективном уговору не смије направити вакуум, те да, према одредбама Закона о раду, Влада Српске може донијети одлуку о наведеном акту која би била валидна док се не постигне договор социјалних партнера.

Он је навео да је за социјалне партнере споран годишњи одмор, прековремени рад, рад државним празником, те регрес за који послодавци неће ни да чују.

"Уколико социјални партнери процијене да треба ићи у потписивање општег колективног уговора уз одређене компромисе, близу смо рјешења, али ако не процијене онда ће се остати на истим позицијама које ће бити премошћене одлуком Владе", рекао је Савановић у Бањалуци.

Он је оцијенио да су представници Владе Републике Српске овај мјесец били максимално активни у разговорима са социјалним партнерима када је ријеч о договору у вези са општим колективним уговором.

"Имали смо четири састанка, а на посљедњем на Мраковици договорено је да неусаглашене одредбе, које нису имале додирних тачака измећу социјалних партнера, изнесу пред своје органе и размотре", рекао је Савановић.

Он очекује да ће бити одржан састанак са социјалним партнерима почетком сљедеће седмице, како би се видјело да ли се ставови могу приближити и потписати општи колективни уговор.

Уколико се ставови не могу приближити, Савановић је поновио да ће се морати ићи на то да у складу са законом Влада Српске донесе одлуку која ће бити валидна све до оног момента док се не постигне општи колективни уговор.

Говорећи о повећању плата и пензија, Савановић је поручио да није реално очекивати повећање јер су ово "тешка и сложена времена".

"Највјероватније ће преговори са Међународним монетарним фондом који ће бити актуелни послије избора или у наредној години, бити доста ригорозни у смислу одређених рестрикција вишка запослених у управама фондова и јавних предузећа", навео је Савановић.

Он је додао да ће се акценат ставити на приватни сектор, те ће Влада учинити све да инвестиције у том сектору узму маха и да буду покретач развоја на овом простору.