latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:20 | Аутор: СРНА

Кредит од седам милиона евра за подршку малим и средњим предузећима

У БиХ ће мала и средња предузећа користити кредитну линију од седам милиона евра коју је Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ одобрила Рајфајзен лизингу Сарајево за даље кредитирање локалних предузећа.
Европска банка за обнову и развој ЕБРД - Фото: blic.rs
Европска банка за обнову и развој ЕБРДФото: blic.rs

Из ЕБРД-а је саопштено да мала предузећа чине највећи дио привреде у БиХ и стварају већину радних мјеста. Подршка овом виталном сегменту економије је кључни циљ за ЕБРД.

Циљ овог кредита Рајфајзен лизингу Сарајево је повећање активности у овом сектору, јер опрема на лизинг представља додатну опцију за предузећа у експанзији поред развоја подстакнутог кредитима.

"Овим ће се подржати јачање сектора лизинга у БиХ што ће користити реалној економији у земљи", рекао је директор ЕБРД-а у БиХ Јан Браун.

Директор Рајфајзен лизинга Мунир Ченгић истакао је да је реализацијом ове кредитне линије настављена успјешна сарадња са ЕБРД-ом која траје још од 2007. године, а у оквиру које су до сада реализоване три кредитне линије укупне вриједност 25 милиона евра.

"Средства овог кредита ћемо искористити за финансирање малих и средњих предузећа, при чему је њихова основна намјена финансирање привредног и грађевинског програма возила, те опреме", рекао је Ченгић.

Од почетка свог дјеловања у БиХ, ЕБРД је уложила више од 1,8 милијарди евра у 130 пројеката.

Јачање економске отпорности је један од три кључна приоритета ЕБРД-а према садашњој пословној стратегији за поновно покретање раста у земљама у којима дјелује, заједно са промовисањем регионалне интеграције и рјешавањем глобалних и регионалних изазова.