latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:18 | Аутор: СРНА

Марковић: Размотрити да ли уопште ићи ка Унији

БиХ би након одлуке грађана да Велика Британија напусти ЕУ требало озбиљно да размисли да ли уопште треба да иде према тој заједници и под којим условима, изјавила је Срни члан Заједничке комисије за европске интеграције парламента БиХ Милица Марковић.
Милица Марковић - Фото: РТРС
Милица МарковићФото: РТРС

"БиХ треба да размотри низ питања с обзиром на то да је ЕУ у тешким проблемима и у догледно вријеме се сигурно неће бавити проширењем и примањем нових чланица", рекла је она.

Уколико БиХ и добије статус кадидата, каже Марковићева, питање је да ли би то значило побољшање стања у земљи или се улази у поље у коме постоје одређени проблеми који ће у наредном периоду да се развију и покажу у пуном капацитету.

"Пут БиХ биће успорен, али не њеном вољом, него зато што се ЕУ у овом и у наредном периоду неће бавити проширењем, јер им то није приоритет с на то обзиром да се налазе пред озбиљним проблемом опстанка заједнице и унутрашње стабилности", оцијенила је Марковићева, која је и члан делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Она је оцијенила да је одлука грађана Велике Британије тешка и проблематична за ЕУ, прије свега за њене стубове Њемачку и Француску.

"Унија ће се сада суочити са низом других проблема, прије свега на економском и монетарном плану. Биће потребно вријеме да се та ситуација стабилизује, ако се уопште стабилизује с обзиром на то да постоје најаве из неких других чланица ЕУ да ће ревидирати свој статус у тој заједници", истакала је Марковићева.

Према њеним ријечима, сви проблеми рефлектоваће се и изван ЕУ, прије свега на стабилност евра као заједничке валуте.

Опција за "излазак" Британије из ЕУ побиједила је на референдуму са 51,9 одсто у односу на "останак", који је добио 48,1 одсто гласова.