latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Словачко предсједавање ЕУ охрабрује земље кандидате

Проширење је једна од најуспјешнијих политика Европске уније, и биће један од приоритета током предстојећег предсједавања Словачке Европском унијом, изјавио је министар спољних послова те земље Мирослав Лајчак.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Лајчак је у ауторском тексту за портал “European Western Balkans“, дат додуше прије исхода Брегзита, истакао да се нада да ће током словачког предсједавања ЕУ бити постигнут конкретан напредак у процесу приступања земаља Западног Балкана и Турске.

“То ће првенствено зависити од напора самих аспираната, односно земаља кандидата. Словачка, као предсједавајућа ЕУ, ће бити поштен посредник и непристрасан медијатор у том процесу“, рекао је Лајчак.

Лајчак је нагласио да Словачка жели да охрабри и подсјети своје пријатеље и партнере на Западном Балкану да и они могу успјети.

“Интензивни напори и захтјевне реформе се на крају исплате и доносе резултате уколико се ради правилно и са одлучношћу", рекао је Лајчак.

Узимајући у обзир словачко искуство, политика проширења је један од најефикаснијих алата за трансформацију, рекао је Лајчак и додао да је то кључни инструмент за стабилизацију нашег сусједства.

“Желимо да пошаљемо поруку својим партнерима на Западном Балкану да пут ка ЕУ води кроз испуњавање критеријума и одрађивање 'домаћег задатка'. На крају нашег шестомјесечног предсједавања, вољели бисмо да видимо опипљив напредак ових земаља на путу ка европској будућности", закључио је Лајчак.

Како је додао свака земља у процесу приступања врло добро зна шта треба урадити и постићи у циљу унапређења на путу интеграција.

“Реалан, опипљив напредак и испуњење обавеза су најбољи начин да покажу своју одлучност“, оцијенио је Лајчак.

Он је додао да би помогло и да се у оквиру приближавања земаља кандидата елиминишу било какве основе за скептицизам у ЕУ и убеде државе чланице у помјерање успешног кандидата ка сљедећој фази процеса приступања.

“То је дио кредибилитета политике проширења, када аспирант или кандидат испуни неопходне критеријуме, ЕУ доноси одговарајућу одлуку о њиховом напретку у процесу“, сматра Лајчак.