latinica  ћирилица
24/06/2016 |  11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Брегзит уздрмао Скандинавију, опозиција тражи референдум

Одлука Британије да напусти Европску уније, покренула је домино ефекат у низу европских земаља, гдје су десничарске странке и евроскпетици одмах изашли са захтјевом да се и у њиховим земљама одржи референдум о останку у Унији.

Евроскептици из скандинавских земаља такође су предложили расписивање референдума са питањем чланства у ЕУ, убрзо након проглашења резултата Брегзита, преноси АП.

Данска Народна партија позвала је данас на одржавање референдума са питањем чланства у ЕУ, али је премијер Данске одбацио такву могућбност.

Кристиан Тулсен, шеф данске Народне партије, рекао је да би референдум био "добар демократски обичај".

"Вјерујем да Данце треба питати да ли желе да пратимо Велику Британију или оставимо ствари овакве какве су тренутно", рекао је Тулсен.

Дански премијер Ларс Леке Расмусен одбацио је позиве на расписивање референдума али је признао да су резултати Брегзита отворили и ту могућност.

"Ми припадамо Европској унији" рекао је Расмунсен у обраћању новинарима.

Данска није прихватила све услове уговора о чланству Европској унији из страха од губитка суверенитета.

Данска, као ни Шведска не планирају одржавање референдума, преноси АП.

Лидер Странке за независност Велике Британије, Најџел Фарџ, уопзорио је да је "опште познато да ће резултат Брегзита покренути домино ефекат у земљама на сјеверу Европе, почевши са Данском" преносе свјетске агенције.

У Шведској, која је 1995. године постала члан ЕУ, антимигрантске Шведске Демократе, објавили су на свом Твитер налогу "Сада чекамо Швегзит".

"Шведске демократе ће сада појачати притисак на владу. Наша земља мора да обнови договоре постигнуте са Европском унијом" рекао је лидер странке Џими Акесон који већ дуже време захтева расписивање референдума са овим питањем.

Шведска Љевичарска странка је предложила да се обнове договори са ЕУ, али је њихов лидер Јона Шостед је рекао да жели "прво да види како ће изгледати британски нови однос са Унијом", преносе свјетски медији.