latinica  ћирилица
24/06/2016 |  11:26 | Аутор: СРНА

Ракуљ: Пензионери најављују радикалније мјере због цијене лијекова у БиХ

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ најавио је да ће ово удружење у наредном периоду предузети радикалније мјере уколико одговорни српски представници власти у републичким и институцијама БиХ не утичу на доношење Правилника о утврђивању цијена лијекова у БиХ, за чије неусвајање је одговоран Савјет министара БиХ.
Раде Ракуљ - Фото: СРНА
Раде РакуљФото: СРНА

Ракуљ је истакао да у рјешавању питања високих цијена лијекова заједно наступају са Савезом удружења пензионера из Федерације БиХ, јер ова популација са 80 одсто учествује у укупној потрошњи лијекова на нивоу БиХ, а високе цијене финансијски исцрпљују пензионерску популацију која има најмања примања.

"Наша удружења су од Агенције за велепродају лијекова у БиХ упозната да одговорност за неусвајање предложеног Правилника о утврђивању цијена лијекова лежи искључиво на Савјету министара БиХ", навео је Ракуљ, незадовољан што ова институција не предузима потребне мјере на увођењу реда у производњи, контроли и цијени лијекова како би грађани били поштеђени интереса различитих лобија.

Ракуљ, који данас у Добоју присуствује првој редовној извјештајној сједници добојског Удружења пензионера, упозорио је да су цијене лијекова у БиХ до три пута скупље у односу на земље регије.

Он је најавио да ће Удружење пензионера Српске сљедећег мјесеца организовати савјетовања по регионалним центрима како би се пронашло рјешење у обезбјеђењу јефтинијих лијекова и боље здравствене заштите ове популације.

Предсједник Удружења пензионера Добој Рајко Глигорић навео је да је у прошлој години евидентирана највећа смртност пензионера, укупно 10.640 на нивоу Републике Српске, док је добојско удружење мање за 430 чланова.

Глигорић је проблематизовао питање враћања објекта Дома пензионера овом удружењу као и поштовање закључака Владе Српске у правцу веће финансијске дисциплине како би се обезбиједила довољна средства за редовну исплату пензија.

Глигорић је истакао да је добојско удружење са 7.500 чланова прошле године остварило 230.000 КМ, највећим дијелом из мјесечних чланарина које су повећане на три КМ.

На исплате трошкова умрлим члановима утроши се 80 одсто укупних средстава, а као другу највећу трошковну ставку, Глигорић наводи исплате једнократних новчаних помоћи социјално-угроженим члановима.

Глигорић је најавио да ће нанаде за трошкове сахрана бити увећане са 300 КМ на 400 КМ.

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић истакао је да у складу са надлежностима градске управе и расположивим средствима активно помажу ову популацију.