latinica  ћирилица
24/06/2016 |  10:50 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Стратулат: Два сценарија утицаја Брегзита на Балкан

Уколико Европска унија послије Брегзита крене да се даље разједињује проширење ће бити гурнуто ка дну листе приоритета, а питање је да ли ће Балкан и даље жељети да уђе у такву Европску унију, сматра Корина Стратулат из Центра за европску политику у Бриселу.

У том центру оцјењују да би излазак Велике Британије из ЕУ могао да има двојак утицај на политку проширења Европске уније.

Корина Стратулат, аналититчарка ЕПЦ задужена за Западни Балкан у изјави за Агенцију Танјуг каже да све зависи од тога како ће ЕУ реаговати на Брегзит.

“Питање је да ли ћемо кренути да се још више приближавамо или раздвајамо у будућности. Уколико се догоди прво, то би могло да ојача политички птиоритет проширења, иако сумњам да ће и тада земље чланице одустати од стриктности и условљавања, што значи да се сам процес проширења неће убрзати“, оцењује Стратулат.

Уколико превагне други сценарио разједињавања Европске уније, то би, према ријечима Стратулат, могло да значи да би проширење могло бити гурнунто ка дну листе приоритета Европске уније.

“Међутим ту преба поставити и питање да ли ће Балканске земље у ситуацији даљег раједињавања Европске уније и даље жељети да се придруже таквој Унији“, закључује Корина Стратулат.

Највиши европски званичници ЕУ у својим првим реакцијам послије одлуке Велике Британије да изађе из ЕУ наглашавају одлучност сада 27 земаља чланица да очувају јединство Уније.

Истовремено, већ су се огласиле и партије крајње деснице Француске и Холандије, које позивају своје грађане на референдумо о изласку из ЕУ.