latinica  ћирилица
24/06/2016 |  10:10 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Грујичић: Дураковић новац од Владе Србије расипа на непотребне пројекте

Заједнички кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић изјавио је да актуелни сребренички начелник Ћамил Дураковић новац добијен од Владе Србије беспотребно расипа, односно троши за непрофитне и становништву непотребне пројекте.
Младен Грујичић - Фото: СРНА
Младен ГрујичићФото: СРНА

"Средства су тражена и добијена за економско јачање и отварање нових радних мјеста с циљем стварања бољих услова за живот и подизање стандарда становништва, а биће утрошена за пројекте који неће допринијети развоју и од којих ће само неколико особа и извођачи радова имати корист", тврди Грујичић.

Он наводи да је најављено да се три милиона евра планира утрошити за изградњу нове зграде обданишта, уређење главне саобраћајнице кроз Сребреницу и за изградњу моста на заливу Перућачког језера на локалитету Оштрика.

"То су промашене и некорисне инвестиције и 'бацање пара'", оцијенио је Грујичић.

Према његовим ријечима, у овом мјесту постоји зграда обданишта која је задовољавала предратне потребе за смјештајем ђеце у ту установу када је Сребреница имала више од 35.000 становника, а сада их је четири пута мање и рађа се око 30 ђеце годишње на подручју цијеле општине што значи да барем половина те ђеце не борави у обданишту.

"Тренутно у сребреничком вртићу борави већи број дјеце из Братунца. Родитељи су им запослени у општини и другим установама које се финансирају из општинског буџет и довозе ђецу у Сребреницу јер су услуге обданишта знатно јефтиније него у братуначком вртићу", појашњава Грујичић, додајући да капацитет обданишта задовољава сребреничке потребе.

Говорећи о изградњи моста, Грујичић каже да ће он користити једино риболовцима јер постоји пут који повезује села и користе га становници тог ријетко насељеног подручја.

"Главна саобраћајница кроз Сребреницу је дио регионалног пута за чије одржавање је задужено предузеће 'Зворникпутеви' и у добром је стању јер је прије неколико година реконструисана. Оправдано је једино изградити тротоар поред те саобраћајнице на неколико дионица гдје није изграђен и саставити их са постојећим дионицама тротоара чиме ће се створити услови за безбједно кретање пјешака поред те саобраћајнице", каже Грујичић.

Он је указао и на дискриминаторски однос бошњачке власти у овом мјесту према српским студентима.

"Општина Сребреница има скоро дупло већи буџет а мање становника од оближњег Братунца, а три пута мање средстава издваја за стипендирање студената. Свега 50.000 КМ намијењено је за стипендирање, а још нису додијељене стипендије за 2015/16. школску годину иако се она завршава. Разлог за толико кашњење и симболичан износ новца за стипендирање је што скоро сви студенти и средњошколци, па и многи основци бошњачке националности добијају стипендије од разних невладиних организација из разних западних земља и исламских фондација", тврди Грујичић.

То је разлог што, како каже, локално бошњачко руководство опструише дођелу стипендија јер у већини право на те стипендије имају студенти српске националности и на тај начин их подстичу да одлазе из Сребренице и пријављују мјесто боравка у другим срединама гђе могу остварити право на стипендије.

Грујичић упозорава да је то вид дискриминације и наставак етничког чишћења Срба са ових простора које је започето још прије посљедњег рата у коме су муслиманске војне формације настојале да униште Србе и све трагове и доказе српског постојања на овим просторима починивши стравичне злочине у десетини српских села око Сребренице и Братунца.