latinica  ћирилица
24/06/2016 |  10:05 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Соколац: Ресорно министарство обавијештено о сушењу шума

Начелници општина Соколац Милован Бјелица, Рогатице Томислав Пухалац и Хан Пијеска Љубивоје Шупић упутили су Министарству пољоприврде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" допис у коме наводе да сушење шума на романијском платоу поприма све већи значај.
Соколац - Фото: илустрација
СоколацФото: илустрација

У допису се истиче да је у протеклих неколико година на овом подручју интензивиран процес сушења шума који у појединим подручјима поприма размјере катастрофе, чиме се стварају изузетно велика оштећења у еколошком смислу.

На подручју Сокоца, Рогатице и Хан Пијеска шума представља најважнији природни ресурс, који у значајној мјери има економски утицај на опстанак и останак становништва, истичу начелници и додају да је интерес три локалне заједнице да су шуме на романијском платоу у добром стању и да као такве врше своју функцију, укључујући и привредну.

"Нарушавање структура састојина у процесу сушења негативно се одражава на њихову производност у наредном периоду, што може проузровати смањење обима шумских дрвних сортимената", наводи се у допису.

Бјелица, Пухалац и Шупић истичу да се ово одражава на скромне општинске буџете и угрожава економску стабилност и функционисање будућности.