latinica  ћирилица
24/06/2016 |  09:37 | Аутор: РТРС

Бањац: Одбор за Доњу Градину ће иницирати изградњу Меморијалног центра

На приједлог Слободног демократског српског клуба, чији је шеф народни посланик Дарко Бањац, јуче у Народној скупштини Републике Српске усвојена је одлука о оснивању Одбора за Доњу Градину, који ће у наредном периоду да врши координацију сарадње између Кабинета предсједника Републике Српске, Владе и Јавне установе “ Спомен подручје Доња Градина“.
Доња Градина-Д. Бањац - Фото: СРНА
Доња Градина-Д. БањацФото: СРНА

Бањац је истакао да је од изузетног значаја да се први пут формира овакав Одбор у највишем законодавном тијелу.

“Ово је јако значајан моменат и овај Одбор треба да обједини активности везано за Доњу Градину, јер је ријеч о Одбору који ће иницирати изградњу Меморијалног центра и пратити усвајање Декларације о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима који је починила у НДХ у Другом свјетском рату“, рекао је Бањац.

У наредном периоду очекује се да Народна скупштина изабере чланове новоформираног Одбора.

Бањац је нагласио да се 70 година ћути о Доњој Градини и да је вријеме да се ћутање истине прекине.

Он је у дискусији у НСРС истакао да не жели да погиње главу и да се стиди јер су убијали његов народ у Доњој Градини, него да треба да се уздигнуте главе приступи истраживању злочина и да се каже број жртава, те да је жртва имала име и презиме, као и крвник.

“Српски народ је други по страдању у концентрационим логорима током Другог свјетског рата, а једино у Јасеновцу је постојао логор за дјецу. Надам се да ће институције Србије, такође, узети активно учешће у изградњи Меморијалног центра и у истраживању злочина који су почињени на територији бивше СФРЈ од стране НДХ и других фашистичких формација“, рекао је Бањац.

За одлуку о формирању Одбора за Доњу Градину гласали су сви посланици у Народној скупштини, осим представника бошњачких политичких партија, односно посланика “Домовине“ који су гласали против.

Бањац је истакао да му је жао што одлука није усвојена једногласно. “Срби су увијек пружали руку помирења, а овим гестом Бошњаци су показали да не желе да прихвате руку помирења. Не видим разлог зашто су гласали против формирања једног таквог одбора који треба да донесе помирење и да истражи истину која се дешавала током Другог свјетског рата, односно злочин према једном народу којих је 500. 000 уморено само у Јасеновцу“, рекао је Бањац.

Он је истакао да је ово сада јасан став да представници Бошњачког народа не желе да прихвате истину и чињенице и желе да спутају да се сазна истина и призна злочин који су починили припадници њиховог народа.

“Срби су доста ћутали о злочинима и овакво понашање представника Бошњачког народа не може довести до помирења на овим просторима и надам се да ће посланици “Домовине“ убрзо промијенити своје мишљење јер сазнавање истине о стварном страдању српског народа на овим просторима не треба никоме да смета, то је чињеница, истина и историјски факт и ми више о томе нећемо ћутати“, рекао је Бањац.