latinica  ћирилица
24/06/2016 |  09:11 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Цвијановићевој и Савановићу Златна плакета Фонда ПИО (ВИДЕО)

Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске данас обиљежава 24 године службе.
Цвијановић, Савановић у Фонду ПИО - Фото: РТРС
Цвијановић, Савановић у Фонду ПИОФото: РТРС

Бројне тешке одлуке и активан рад на јачању институционалне позиције највећи су резултати ове установе, којој је пребацивање пензијског система у трезор један од највећих изазова. 

Унапријеђење послова и борба против корупције највећи су резултати Фонда ПИО у 2015. години. Похвалили су се и смањењем броја неизвршених захтјева за остваривање права на пензију на 3.590, односно за чак 30 одсто.

- То је рекордно низак број неријешених захтјева, узимајући у обзир да смо у новембру 2011. имали готово 30 хиљада захтјева и грађане, коснике права који су приговарали да се не поштују рокови - рекао је Младен Милић, директор Фонда.

А како би унаприједила рад институција Влада је одлучила да, од почетка ове године, исплату пензија врши из буџета. Иако је то створило одређене турбуленције у систему, проблеми се рјешавају, а тај корак је доказ да се за бољи систем морају доности крупне одлуке, тврди премијерка.

- Двије најтеже одлуке које сам морала као предсједница Владе да донесем, уз консултацију са својим министрима, биле су улазак у Алумину и пребацивање Фонда Пио у буџет како би се пензионерима обезбиједила сигурност - рекла је Цвијановићева.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да ће као министар дати пуни допринос да Фонд ПИО успије и да се боље ради.

- Са рађањем Републике Српске рађају се установе, институције и то је оно што нас све обавезује да то јачамо, да будемо стабилнији и одрживији - истакао је Савановић.

Златну плакету за изузетан рад и допринос у јачању стабилности пензијског система и Фонда ПИО добила је премијерка Српске, Жељка Цвијановић и ресорни министар, Миленко Савановић. 

Жељка Цвијановић на свечаној сједници Управног одобра Фонда ПИО (Фото: Срна)