latinica  ћирилица
24/06/2016 |  08:52 ⇒ 09:14 | Аутор: РТРС

Шолаја: Низ дилема након Брегзита

Одлука већине грађана Велике Британије на референдуму о изласку из Европске уније отвара низ питања, рекао је за Радио Републике Српске, професор Факултета политичких наука у Бањалуци, Милош Шолаја.
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com) -
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com)

Једно од тих питања је у каквим односима ће бити Велика Британија са Европском унијом, како ће то утицати на унутрашњу организацију, с обзиром на то да су грађани Шкотске, који су прошле година гласали за останак у Британији, сада у великом броју гласали за излазак из Европске уније.

Осим тога отвара се питање како ће изгледати пословни и финансијски аранжмани са Европском унијом.

"Дакле изазива се читав низ дилема, то би сада требали они који су заговарали излазак из ЕУ да донесу као ријешење", Очигледно је да ће то уздрмати унутрашњу политичку сцену у Британији", истакао је Шолаја.

Он је објаснио да одлуку донесену на референдуму сада треба да потврди британски Парламент, који, каже, није обавезан да је уважи.

Шолаја истиче да ЕУ сада има сасвим другачији однос према Британији, и да ти односи треба дубоко да се преиспитају.

"То ће утицати на сваку државу ЕУ појединачно, али државе које су у прецесу приступања. Све ово би требало да прочисти ситуацију у Европи, поготово што се ЕУ у великој мјери показала зависна од Сједињених Америчких Држава, што многим државама не одговара. Битно питање је и то кака ће бити позиција Њемачка, која је једна од најмоћнијих држава у оквиру Европске уније", закључио је у изјави за Радио Републике Српске, Милош Шолаја.