latinica  ћирилица
24/06/2016 |  08:06 | Аутор: СРНА

Представнички дом у понедјељак о закону о јавном РТВ систему

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће у понедјељак, 27. јуна, у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Јавном радио-телевизијском систему БиХ, чији су предлагачи посланици Амир Фазлић и Мирсад Ђонлагић.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Усвајањем овог законског акта биће ријешен начин наплате РТВ таксе за јавне емитере. Актуелни рок у којем емитери таксу наплаћују путем телеком оператера истиче 30. јуна.

На дневном реду је и Приједлог закона о обиљежавању малог оружја, лаког наоружања и припадајуће муниције, по скраћеном поступку, предлагача Савјета министара БиХ, који је својеврсна потврда одређене усклађености са правном тековином ЕУ у овој области.

Ријеч је о реформском закону којим БиХ испуњава међународно преузете обавезе у области незаконите производње и трговине ватреним оружјем.

Доношење овог закона омогућиће лакше и једноставније праћење трговине оружјем и ојачати институције у борби против нелегалне трговине оружјем, те осигурати чвршћу сарадњу са другим државама у процесу праћења означеног оружја и муниције.

Пред посланицима ће се наћи и извјештај Заједничке комисије оба дома за постизање идентичног текста Закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку, предлагача Савјета министара БиХ.

На дневном реду су и извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности у БиХ за 2015. годину, извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби за 2015. годину и извјештај о заштити личних података у БиХ за 2015. годину.

Представнички дом расправљаће и о информацији о стању исељеништва, чији је подносилац Министарство за људска права БиХ, о информацији о стању безбједности у БиХ у 2015. години, информацији о стању јавне задужености БиХ и информацији о несталим лицима у БиХ.