latinica  ћирилица
24/06/2016 |  07:41 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Кроз дијалог до става о ССП-у (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је у претходном периоду у БиХ било много примјера лоше праксе која не доприноси напретку БиХ, већ ствара веће неповјерење и неред у функционисању различитих нивоа власти.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је као један од примјера лоше праксе навела фалсификат механизма координације, који је био донесен у тајности, без укључивања Републике Српске.

"И сада већ низ мјесеци трудимо се да поправљамо грешке које су ту начињене. То нам свакако није требало. Требало је да разговарамо и дођемо до рјешења прихватљивог за свакога. Направљена је елементарна грешка - да ви чак ни онда кад израђујете механизам координације, не координирате. Како онда можете очекивати да ћете координирати у провођењу неких активности", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је подсјетила да су након тога услиједили "збрка и проблеми" у вези са пописом и доношењем једностране одлуке о јединственој обради података.

Цвијановићева је нагласила да све то доводи до проблематичне ситуације у којој је нарушено повјерење, одустало се од консензуса, договора и уважавања свакога, те дошло до игнорисања ставова Српске.

"Директор /Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић/ је одлучио тако како је одлучио. То је сада отворило море неких других проблема који се морају рјешавати, али не знам на који начин ће се рјешавати ако је урушено повјерење", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да држава тешко може функционисати и опстати са толико фалсификата, поготово што је ријеч о важним политичким, али и суштинским питањима.

"Очигледно је да се сада налазимо на неком погрешном путу. Треба пронаћи рјешења и треба се извлачити из такве ситуације", навела је Цвијановићева.