latinica  ћирилица
23/06/2016 |  11:26 ⇒ 24/06/2016 | 07:42 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ упозорава да Мектић утиче на правосуђе (ВИДЕО)

Да нешто не штима на релацији Тужилаштво БиХ - Министарство безбједности потврђује оштро упозорење Тужилаштва, које је оптужило министра безбједности Драгана Мектића за притисак на правосуђе.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Тужилаштво БиХ оштро је поручило да се Мектић својим иступима покушава наметнути и као шеф полиције, министар правосуђа и главни тужилац што је апсолутно непримјерено. Мектића оптужују да критиком на рачун правосуђа води кампању пред локалне изборе и да је то недопустиво. Мектић све негира, али и признаје да у међусобној сарадњи нешто не штима. 

Умјесто уобичајених флоскула о сарадњи, на релацији бх. Тужилаштво – Министарство безбједности данас су фрцале оштре критике. А све је почело од Мектићевог интервјуа једном сарајевском недјељнику у којем је, каже, износио своје мишљење о проблемима у борби против корупције и изостанку конкретних резултата – озбиљних оптужница, пресуда.... У Тужилаштву БиХ то је дочекано на нож.

- Својим иступима министар безбједности Драган Мектић покушава се наметнути као министар и шеф полиције, министар правосуђа и главни тужилац, те се директно мијешати у рад правосуђа што је апсолутно непримјерено. Коментарисање живих и активних предмета у Тужилаштву БиХ непримјерено је и недопуштено било гдје у демократском свијету - каже Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва.

- Нити се мијешам у рад, нити сам као министар у стању да вршим притисак на Тужилаштво – није дуго требало чекати на Мектићев одговор.

- Тужилаштво се почело служити политичким фразама, политичким притиском, "министар жели да буде ово, ми нећемо подлећи никаквом притиску". Па не требају да подлегну притиску министра, нек подлегну притиску јавности, а јавност жели резултате у борби против корупције - каже Мектић.

И ту није крај - Тужилаштво сматра да Мектић није квалификован да даје мишљења о њиховом унутрашњем уређењу и кадровским капацитетима, а за све криве локалне изборе.

- Наведени медијски иступ министра сматрамо искључиво политичким потезом у сврху предстојећих локалних избора, те јавности поручујемо да нико нема право са леђа Тужилаштва градити политичку кампању и изборну утрку - истакао је Грубешић.

У препуцавању на релацији Мектић – Тужилаштво БиХ испливало је и конкретно признање да у међусобној сарадњи нешто не штима.

- Не слажемо се једноставно, не слажу се безбједносне агенције и Тужилаштво о начину и ефикасности борбе против тероризма и истраживања појединих конкретних кривичних дјела корупције - каже Мектић.

Подјећамо, Тужилаштво БиХ се прије свега седам дана оштро обрушило на ОЕБС и шефа мисије Џонатана Мура због извјештаја о мањкавостима у процесуирању ратних злочина, све уз оптужбе о покушају рушења правосудних институција.