latinica  ћирилица
22/06/2016 |  20:24 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Банке наплаћују и провјеру стања на рачуну (ВИДЕО)

Губитак прихода од камата, банке покушавају да надокнаде наплатом провизија својим клијентима. По том основу само у прошлој години наплатили су чак 110 милиона КМ.
Банкомат - Фото: илустрација
БанкоматФото: илустрација

Поједине банке наплаћују и провјеру стања рачуна на банкоматима. Тврде да тиме покривају само основне трошкове, а клијенти - да на њима зарађују.

Приједорчанка Сандра Гачић непријатно се изненадила када је сазнала да је сваку њену провјеру стања на рачуну банка наплатила. Каже да је клијент једне банке скоро 20 година, што подразумијева да мјесечно плаћа кориштење рачуна, па је изненађена што кориштење банкомата није бесплато.

Међутим, није. И то још од почетка 2014. године. Гачићева је клијент НЛБ банке, у којој тврде да су клијенте на вријеме упознали с условима коришћења ове услуге. Омогућили су, кажу, да стање на рачуну клијенти могу провјерити без накнаде, путем веб сервиса или извода из банке.

Приликом увођења те накнаде било је жалби неколицине корисника који су имали веома честе упите у стање на рачуну, дневно, па и више пута током мјесеца, каже Ненад Ковачић из НЛБ банке.

Међутим, да прича како банке зарађују на својим клијентима и није баш нерална, показују подаци Бањалучке берзе. Банке са сједиштем у Српској увећале су приходе од накнада и провизија у прошлој години за 4,6 милиона КМ. Економисти сматрају да провизијама смањују губитке на каматама.

- Очигледно, банке су с једне стране организације које не праве довољно промета, посла и зараде из свог основног дјелокруга активности, тако да су сад пронашле много лакши и једноставнији начин, а по све нас скупљи, да прикупе новац, а то је да узимају накнаде за све активности које су бесплатне и које банку не коштају ништа - каже економиста Зоран Павловић.

У НЛБ банци увјеравају - то што је банкомат њихов, не значи да је за банку бесплатан. Цијену, кажу, диктирају ВИЗА и МАСТЕРКАРД системи - који су од почетка године подигли цијену за 5 фенинга. Економисти кажу - све је то дио пословне политике банака, а клијенти ће се руководити по систему - идем тамо гдје ми је јефтиније.