latinica  ћирилица
22/06/2016 |  20:07 ⇒ 20:33 | Аутор: Б92

ЕУРО 2016: Мађарска и Исланд у осмини финала, Португалци иду даље као трећи (ФОТО)

Фудбалери Мађарске, Португала и Исланда пласирали су се у осмину финала Европског првенства из групе Ф.
Мађарска - Португал - Фото: Getty Images
Мађарска - ПортугалФото: Getty Images

Кристијано Роналдо постигао је два и асистирао за један гол у ремију са Мађарском 3:3 и чинило се да ће то бити довољно за друго мјесто у групи, али на крају Португал као трећи пролази даље пошто је у 94. минуту Исланд постигао гол за тријумф 2:1 над Аустријом и претекао је Португал на другом мјесту у групи.

Португал је три пута губио у мечу са Мађарском – почело је фантастичним голом Золтана Гере у 19. минуту, који је са око 25 метара послао је лопту у доњи лијеви угао и тако је са 37 година и 61 даном постао други стријелац у историји ЕП, старији од њега само је Ивица Вастић (38 година и 256 дана).

У 42. минуту Роналдо је послао маестралну лопту у простор за Нанија, који погађа доњи десни угао за 1:1.

Услиједила је потпуна лудница у првих петанестак минута другог полувремена, а Португал није имао среће јер је примио два малтене идентична гола послије несрећних одбитака.

Џуџак је извео слободњак, лопта је погодила Гомеша и преварила голмана Патрисија, али је онда услиједио тренутак магије на другој страни – Марио је центрирао са десне стране, а Роналдо је петом урадио нешто што је тешко описати ријечима и Кираљ је био немоћан.

Ту није био крај мукама Португала, пошто је послије Џуџаковог шута лопта погодила Нанија и невјероватном путањом поново завршила у мрежи.

Роналдо је и овај пут имао одговор, послије убацивања Кварежме у 62. минуту главом је заокружио спектакуларни период фудбала за 3:3.

До краја није било голова, мада је Мађарска погодила стативу, а у посљедњих десетак минута обје екипе задовољиле су се ремијем, па смо гледали миран финиш.

Све само не мирно било је у завршници меча Исланд – Аустрија. Послије огромног притиска Аустријанаца сјевнула је контра у 94. минуту, а двојица резервиста донијели су тријумф Исланду – Бјарнасон је центрирао, а на другој стативи уклизао је Траустасон и спровео је лопту у мрежу.

Исланд - Аустрија (Фото:AP/Martin Meissner)

Исланд је повео у 18. минуту, послије аута је Арнасон пребацио лопту главом у срце шеснаестерца, тамо ју је прихватио Бедварсон и послао је у мрежу.

До краја полувремена Драговић је промашио пенал, а напади Аустрије напокон су дали резултата када је резервиста Шепф послије сјајног дриблинга пласирао лопту у доњи лијеви угао.

Нападала је Аустрија свим снагама до краја, али Исланд је чекао и дочекао своју прилику и дошао је до великог тријумфа за наставак бајке.