latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:15 ⇒ 19:41 | Аутор: РТС

Пронађени остаци џамије Мехмед-паше Соколовића

Остаци објекта, пронађени у близини гробнице Сулејмана Величанственог у Мађарској, остаци су џамије коју је саградио Мехмед-паша Соколовић, тврде археолози.
Остаци џамије Мехмед-паше Соколовића - Фото: РТС
Остаци џамије Мехмед-паше СоколовићаФото: РТС

У граду Сигету, на југу Мађарске, недалеко од гробнице у којој су закопани унутрашњи органи султана Сулејмана Величанственог, пронађени су остаци џамије коју је за вријеме Османског царства саградио Мехмед-паша Соколовић, јавља Анадолија.

Остаци џамије пронађени су у оквиру археолошких ископавања којима је руководила Агенција за међународни развој и сарадњу Турске, недалеко од гробнице с органима Сулејмана Величанственог, који је преминуо 1566. године.

Истраживачи су утврдили да је ријеч о остацима џамије коју је саградио Мехмед-паша Соколовић, а коју је порушила хабзбуршка војска 1692. године.

Универзитетски професор и вођа истраживања Норберт Пап подсјетио је да је прошле године пронађена гробница Сулејмана Величанственог, те да је истраживачка екипа у близину гробнице тражила и остатке џамије и турбета.

- Данас смо пронашли остатке џамије. Према доступним подацима из тог периода, у Сигету је, поред турбета Сулејмана Величанствног, једну џамију саградио Мехмед-паша Соколовић. Грађевина коју смо пронашли доста је већа од турбета и окренута је према Меки - објаснио је Пап.

Према његовим ријечима, у питању је изузетак, с обзиром на то да су џамије из османског периода на подручју Мађарске грађене углавном унутар градова.

- У османском периоду Мађарска је имала око милион становника и тада је било 20.000 до 30.000 османских војника. Они су живјели у градовима, па су и џамије и турбета грађени ту. Само једна џамија и турбе су саграђени изван града, а њих смо управо пронашли. Сулејман Величанствени умро је баш овдје и због тога су овдје закопани његови унутрашњи органи и саграђени џамија и турбе - каже Пап.

Истраживања на овој локацији биће настављена јер, како Пап истиче, архивски подаци указују на то да се у истој области налази и текија, коју су седамдесетих година 16. вијека користили дервиши из Сарајева.

- Покренули смо и истраживања на том плану и надам се да ћемо брзо доћи до резултата - закључио је Пап.