latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:15 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Агенција за статистику БиХ крши Устав и законе (ВИДЕО)

Након наметнуте одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о методологији обраде пописне грађе, на површину испливавају и друге незаконитости, али и кршење Устава БиХ и одлуке Уставног суда о конститутивности народа.
Агенција за статистику БиХ - Фото: РТРС
Агенција за статистику БиХФото: РТРС

Ако је судити према националној заступљености међу руководећим службеницима, Агенција за статистику БиХ већ одавно примјењује резултате пописа које су сарајевски медији и статистичари публиковали и прије него што је Јукић спорну одлуку наметнуо. Иако би према Закону, подаци о националној структури пописаних, све до званичне објаве резултата требало да буду тајни, они су некажњено постали јавни - још прошле године.

Према таквим подацима, нешто више од 50 одсто Бошњака наводно живи у БиХ. Национални дебаланс у корист Бошњака у Агенцији, међутим, није наводни, већ стварни! Јер, више од половине руководилаца у њој су Бошњаци. 

Пописни плагијат кроз врата Агенције за статистику прошао је и прије Велимира Јукића. Омогућили су то Јукићеви претходници, а он само наставио. Укупно 27 руководилаца – директор, замјеници, помоћници, шефови одсјека. Више од половине или 14 их се изјаснило као Бошњаци. Остатак – 13 као Хрвати, Срби и остали. Без жеље да детаљно анализирамо породично стабло и националну перцепцију било кога, као Срби изјаснили су се и Ален и Рубина. Неодољиво подсјећају на Хариса Плеху и Расима Смајића, који су због делегатске фотеље у федералном парламенту, преко ноћи мијењали вјеру. Накратко постали Срби, па се опет вратили међу Бошњаке. Са или без Алена, Рубине и сљедбеника, Устав БиХ и одлука Уставног суда о пропорционалној заступљености према попису из 1991. године, дебело је нарушена. И ентитетска! Јер само двоје од њих 27 живи у Српској. И поред тога, у Агенцији се опет, позивају на законе, и наводе: "Агенција за статистику БиХ је запошљавала све своје кадрове у складу са релевантним законским одредбама".

Да неки чудни закони владају међу бх. статистичарима, увјеравали су нас свих претходних седмица. Први пут, међутим своје "чудне законе" уздижу и изнад Устава. Уистину, не сви.

Миљан Попић, замјеник директора, каже да у администрацији на нивоу заједничких институција ради већ десетак година и да му је ово трећа институција. Наводи да је био непријатно изненађен колико је недовољно руководећих службеника из српског народа.

Да нешто промијени, Попићу су руке везане. Директор именује нижерангиране руководиоце. Или, конкурсом запошљава нове. Али, ту је већ на снази наводни мораторијум. Како год, актуелно стање вјетар је у леђа креаторима пописног хаоса у БиХ.

Момчило Новаковић, из Комисија за административне послове, каже да је то еклатантан примјер како би се кроз овај попис могла оправдати таква структура. То уствари указује колико је важно изборити се да резултати пописа буду реални, наводи Новаковић.

Али реалност и законитост у бх. попису, одавно су постали непознаница. Да је другачије не би Јукић одлуку о усвајању јединственог програма обраде пописних података сам са собом усвајао. Не би сарајевска јавност - политичари, новинари и демографи мјесецима прије наметнуте одлуке јавно сабирали оно што према закону нису смјели. Не би пензионисани сарајевски демограф Хасан Золић знао поријекло међународних помагача у сабирању и не би се некажњено, јавно хвалио како је и сам дистрибуирао "законом заштићене податке".

Како су Золић и његова екипа стизали до нових сазнања!? И како управљачка структура у Агенцији за статистику опасно иде у једнонационалном смјеру? Одговоре би поново требало да да, а ко други до Тужилаштво БиХ!? Али они су, признадоше, постали тек нијеми посматрачи. И то оног тренутка када су уочи спорне одлуке, окончали вишечасовно саслушање Велимира Јукића.