latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:08 | Аутор: sputniknews.com

Дума изгласала Закон о Националној гарди

Доњи дом Парламента Русије изгласао је трећи и посљедњи пакет закона о стварању Националне гарде Русије.
Руска Дума -
Руска Дума

Предсједник Русије Владимир Путин упутио је Думи одговарајући нацрт закона у априлу ове године.

Према новом закону Национална гарда, која је створена на основу специјалних јединица Министарства унутрашњих послова, имаће задатак да се бори против тероризма и организованог криминала у земљи, као и да чува ред и закон на масовним јавним догађајима, укључујући и неодобрене протесте.

У поређењу са првобитном редакцијом овлашћења нових структурних снага су проширена да би обезбјеђивала испуњавање добијених задатака.

Према основном нацрту закона, Национална гарда добија овлашћења која су имале унутрашње снаге Министарства унутрашњих послова, јединица за специјалне намјене и специјалних јединица за брзо реаговање.

"Гардисти" ће, између осталог, моћи да притварају, провјеравају документе, ограђују дијелове насеља, укључујући и приликом сузбијања нереда.

Они ће имати право да током ванредног стања забране кретање возилима и пјешацима, користе аутомобиле цивила за превоз до мјеста ванредног стања или гоњења криминалаца, да улазе у куће и у случају потребе употребљавају силу, специјална средства и оружје. Гарду ће чинити не само професионални војници, већ и регрути.