latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:50 ⇒ 23/06/2016 | 13:20 | Аутор: РТРС

Додик: Српска не прихвата наметнуте одлуке (ВИДЕО)

Република Српска неће прихватити наметнуте одлуке. Ни о попису, ни механизму координације, ни о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, јасан је данас био предсједник Републике Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Не буде ли повучена спорна одлука Велимира Јукића о попису, упозорио је предсједник Додик, Српска ће или сама објавити резултате или спровести свој попис.

Додик је поздравио и одлуку српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да не гласа за приједлог о адаптацији Споразума  о стабилизацији и придруживању.

Када је у питању адаптација овог споразума, како је образложио предсједник Српске, ријеч је о томе да Хрватска тако рјешава своју неконкурентност на европском тржишту. Преко ЕУ покушава да натјера БиХ да увози робу из Хрватске по царинској евиденцији од један одсто, а да БиХ остану све царине за увоз у Хрватску. Тако БиХ постаје само пуко тржиште, јер ће роба из Хрватске и ЕУ бити јефтинија од домаће. Додик је рекао да му је драго што је Иванић коначно схватио да је потребно усаглашање ставова с институцијама Српске и да би то требало да постане пракса.

Не буде ли повучена одлука о попису, постоје два могућа расплета. Биће размотрена могућност доношења закона на основу којег би били објављени резултати само за Републику Српску, а ако то не буде могуће, Српска ће, најављује предсједник Републике, спровести свој попис.

Покушај нове адаптације ССП је покушај Хрватске да натјера БиХ да увози њихову робу. Таква адаптација прихватљива је само под условима реципроцитета, каже Додик, да и Српска и БиХ добију исте услове за извоз у Хрватску. Најавио је да ће приједлог бити разматран на састанку са српским представницима на бх. нивоу.

Усвојени механизам координације није само споран због садржаја него и начина усвајања, рекао је Додик. Уколико Српска дозволи да прође тако усвојена одлука, то ће значити да о битним питањима у будућности нећемо одлучивати ми, него, како је рекао, они који су присутни.

- То је за нас неприхватљиво. Уколико хоће да буде усвојен механизам координације, онда морају да уваже став Републике Српске - нагласио је Додик.

О овим темама предсједник Републике Српске разговарао је и са њемачким амбасадором Кристијаном Хелбахом на састанку којем је присуствовао и специјални представник ЕУ Ларс Гунар Вигемарк. Премијерка Жељка Цвијановић поновила је да Српска жели да задржи активну улогу у процесу европских интеграција, уз уважавање свих нивоа власти у БиХ.