latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:36 | Аутор: СРНА

Ц.Гора: Комисија за истрагу насиља над новинарима

Црногорски министар унутрашњих послова Горан Даниловић предложиће Влади да на сједници наредне седмице усвоји одлуку о формирању комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убиства новинара и напада на имовину и медије.
Сједница Владе ЦГ - Фото: СРНА
Сједница Владе ЦГФото: СРНА

Осим ове, биће предложена и одлука о расписивању награде за информације које ће резултирати откривањем извршиоца, односно наручиоца убиства главног и одговорног уредника дневног листа "Дан" Душка Јовановића, саопштено је из црногорског МУП-а.

Одлуком о формирању комисије, за кандидате ће бити предложени помоћник главног и одговорног уредника листа "Дан" Никола Марковић, главни и одговорни уредник независног дневника "Вијести" Михаило Јововић, предсједник Синдиката медија Маријана Цамовић, извршни секретар Медијског савјета за саморегулацију Ранко Вујовић и дугогодишњи новинар и медијски експерт Драгољуб Вуковић.

За кандидате ће бити предложени члан Тужилачког савјета Веселин Рацковић, главни полицијски инспектор за контролу законитости примјене полицијских овлашћења у Одјељењу за унутрашњу контролу Милан Аџић, представница Агенције за националну безбједност Александра Самарџић и представник невладиних организација Драгољуб Томовић.

Црногорска Влада је раније, на иницијативу Даниловића, једногласно усвојила приједлог да буде формирано ово тијело.

Даниловић је позив за делегирање представника за учешће у раду комисије упутио Врховном државном тужилаштву, Агенцији за националну безбједост, невладиним организацијама, представницима медијске заједнице, а чланове ће делегирати и МУП.