latinica  ћирилица
22/06/2016 |  18:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Британци хрле у мјењачнице - мијењају фунте за евре и доларе

Британци су ових дана уочи референдума о чланству у Европској унији, похрлили да замЈене фунте за евре и америчке доларе, извјештава агенција Ројтерс позивајући се на податке једне мјењачнице у пословном средишту Лондона.

Већина економских прогнозера очекује оштар пад фунте уколико се на сутрашњем референдуму изгласа излазак Британије из ЕУ, што ће ослабити потрошачку моћ британских туриста у иностранству.

Вриједност фунте је неконтролисано варирала усљед раличитх резултата истраживања јавног мњења, наводи се у тексту.

Из британске Поште су саопштили да је укупна продаја валута у њиховим пословницама и на онлајн платформи од овог викенда скочила за 74 одсто у односу на исти период прошле године, при чему је продаја девиза у пословницама јуче била већа за 49 одсто, док је у онлајн продаји узлетила за 381 проценат у поређењу са истим даном прошле године.

Из компаније Травелекс кажу да је број наруџбина за куповину валута порастао за 30 одсто од 14. до 21. јуна.

Чекајући у реду уз десетак других грађана испред мјењачнице близу Улице Ливерпул у Лондону, домар ДЗон Марфи (67) и ИТ менаџер Ричард Бејли (44) казу да очекују суноврат фунте ако Британци гласају за опцију "Излазак", наводи Ројтерс.

"Путоваћемо у септембру, тако да купујем евре због тога, јер мислим да ће фунта пасти", рекао је Марфи.

Потражња је подјељена прилично равномјерно између евра и долара, навели су из Поште и Травелекса.

Фунта је данас ојачала, кружећи мало испод петоипомјесечног максимума у односу на долар, пошто су се инвеститори мање кладили против фунте дан уочи референдума.

Једна фунта се тренутно купује за 1,471 долара и 1,299 евра на отвореном тржишту, преноси британска агенција.