latinica  ћирилица
22/06/2016 |  17:06 | Аутор: СРНА

"Шпигл" - Антируски фронт у Европи се распада

Санкције против Русије нису донијеле никакве резултате западним земљама, антируски фронт у Европи се распада, пише њемачки лист "Шпигл".
Шпигл, Хамбург - Фото: Wikipedia
Шпигл, ХамбургФото: Wikipedia

Исти извор наводи да је предсједник Руске Федерације Владимир Путин изашао са веома вјештим потезом, изјавивши да би Москва могла да укине реципрочне мјере против ЕУ, ако би у мирном рјешењу ситуације у Украјини био примијећен прогрес, преноси "Спутњик".

Ријечи руског предсједника могу да ослабе увјереност ЕУ у неопходност санкција, тим прије што не дијеле све западне државе антируска расположења.

Иако Пољска и земље Балтика изражавају оштар став према Москви, Француска, Њемачка и Италија се већ одавно залажу за постепено укидање санкција, наводи аутор чланка.

Пошто се нису оствариле наде Запада у политички утицај санкција, европски лидери су све више склони томе да је Москву лакше подстаћи на уступке уз помоћ малих награда, а не казненим мерама, наглашава се у тексту.

"Наредно продужење санкција ЕУ може бити посљедње", наводи "Шпигл".

Критичари антируских мјера оцјењују да Москва не може сама да обезбиједи реализацију Минског споразума, јер су у процес укључене и украјинске власти. Један број посматрача у Бриселу наводи да је Кијев заинтересован да антируске санкције трају што дуже, закључује се у тексту.