latinica  ћирилица
22/06/2016 |  17:03 | Аутор: РТС

Вучић: Морамо да мијењамо ствари због будућих генерација

Најважније питање којим Влада Србије треба да се бави, уколико жели да обезбиједи будућност младима, јесте дуално образовање, поручио је премијер Србије Александар Вучић, који учествује на другом међународном конгресу о струковном и професионалном образовању и тренингу у швајцарском граду Винтертуру.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Александар Вучић је, говорећи о значају дуалног образовања, навео податак да у Србији, према истраживању Привредне коморе, за сада око 1.300 фирми сарађује са школама.

То, како је оцијенио, није довољно, јер образовање у школским клупама не може да замијени праксу у предузећима.

"Мислим да је за нас најважније питање у наредним годинама да уведемо дуално образовање, што значи да треба да промијенимо наш приступ, радне навике, морамо да промијенимо све у вези са нама, и то ће бити најтежи дио наших реформи", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, пред Владом је тежак посао измјене закона, како би се спријечило да се земља нађе у ситуацији да увози радну снагу, иако постоји висока стопа незапослености.

Вучић је указао да постоји отпор дуалном образовању јер је доста оних који имају привилегије у систему образовања и не желе да се мијењају.

Присутнима је пренио да је најчешће питање са којим је био суочен и током предизборне кампање било: "завршио сам школу, када ћу добити посао?", а да је његов одговор био: "гдје су проблеми да нађете посао, односно отворите фирму".

С тим у вези је Вучић констатовао да многи желе државни посао и да чак 95 одсто грађана жели да посао добије у јавној администрацији.

То је нешто што мора да се мијења што прије, поручио је Вучић, наводећи као примјер грађане Швајцарске, који са докторском дипломом имају мању плату од стручне радне снаге у индустрији, што ће, примијетио је, и грађани у Србији морати да схвате као посљедицу стања на тржишту.

"Кључно питање за Србију је да осигура квалифковану радну снагу. Не плашим се ситуације у наредне три до четири године, већ за будуће генерације, ако ништа не будемо мијењали", навео је Вучић.

Позвао је потенцијалне инвеститоре да дођу и увјере се у успјехе реформи, као и како је побољшана пословна клима у Србији, која ће, додао је, на свјетској Дуинг бизнис листи ове године бити међу првих 40 у свијету.

Србија, како је рекао, пролази кроз тешке реформе, за које је била потребна политичка воља.

Подсетио је да је Влада била принуђена да смањи пензије и плате, те да предузме тешке мјере фискалне консолидације, а донијела је и модеран Закон о раду.

Вучић је подсјетио и да су реформе допринијеле смањењу фискалног дефицита са 6,6 на 2,5 процената, што је боље него у некм државама у ЕУ, да ће стопа раста ове године бити између 2,7 и 2,9 одсто, те да се нада, а те процјене су потврдили ММФ и Свјетска банка, да ће 2017. бити скоро четири процената, што ће бити један од три највећа раста у Европи.

Истовремено је указао да Србија има веома високу стопу незапослености, која је раније била на 26 одсто, а сада 18,5 процената, а међу њима велики удио чине млади, од којих 95 до 97 одсто нема никакво радно искуство.

"Без практичног искуства, млад човјек не може да направи лако одлуку да започне свој посао. Само три до пет процената младих би започело свој посао ако прије тога немају искуство, али ако имају то искуство 15 до 20 младих који су дипломирали би почели свој посао", увјерен је Вучић, који као додатни проблем наводи недостатак предузетничког духа који је изгубљен у још социјализму, а додатно и ратовима деведесетих.

На предности дуалног образовања, како је рекао, указали су му инвеститори и колеге из Швајцарске, Њемачке и Аустрије, земаља које су међу највећим донаторима и улагачима, а након тога је Србија почела да уводи тај модел образовања.

То је и било логично, додао је Вучић, јер је управо пракса тих држава показала да је незапосленост младих код њих значајно смањена и износи испод 10 одсто.

За сада, како је рекао, тај модел је примијењен у 65 експерименталних програма у средњим школама, а у Србији су, додао је, најдефицитарнија занимања у сектору металске и електронске индустрије, у пољопривреди, текстилној индустрији и грађевинарству, и управо су послови у тим секторима најзанимљивији за развијање дуалног образовања.