latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:51 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Трново: Незапосленост-највећи проблем демобилисаних бораца (ВИДЕО)

У Трнову је у Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 186 српских бораца и 124 цивила, а на списку несталих и даље је 11 лица.
Општина Трново - Фото: РТРС
Општина ТрновоФото: РТРС

За ову малу општину огромне жртве, а и проблеми с којим се суочавају породице погинулих и несталих. Посебно боли питање - да ли ће дочекати правду?

Тешко ономе ко дијете изгуби, каже Славојка Драговић, којој сузе за сином Првославом, страдалим са непуних 20 година, још нису пресушиле...

У Трнову породице никако да дочекају правду за више стотина убијених цивила, од којих се за 11 и даље трага.

Милка Кокот, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сарајевско – романијске регије, с тугом и огорчењем се пита до када ће ова питања остати нерасвијетљена.

Породице погинулих нису задовољне сарадњом са локалном заједницом. Трново је једина општина у Српској која борачкој популацији није омогућила да укњиже додијељене станове.

Као један од највећих проблема, у борачкој популацији истичу незапосленост. Потврђује то и Миленко Голијанин,  демобилисани борац и породица несталог лица, који каже да 17 година чека на било какво запослење, а да су у сличној ситуацији и све његове колеге, демобилисани борци.

Сва своја питања без одговора из Трнова и других општина у којима су биле одржане јавне трибине или ће тек бити, породице ће упутити надлежним институцијама и локалним заједницама. Кажу крајње је вријеме да им се понуде рјешења.